Cele mai dăunătoare specii invazive: O broască și un șarpe au provocat pagube de peste 16 miliarde de dolari în 36 de ani

Data publicării:
sarpe
O broască și un șarpe au provocat pagube de peste 16 miliarde de dolari în 36 de ani. Foto: Profimedia

Oamenii de știință care calculează daunele economice provocate de diverse specii din întreaga lume au descoperit că două specii de amfibieni sunt responsabile pentru mai multe daune decât oricare alta, scrie BBC.

Broasca taur americană și șarpele de copac maro au provocat, împreună, daune de 16,3 miliarde de dolari din 1986. Pe lângă daunele ecologice, perechea a distrus culturi agricole și a declanșat pene de curent costisitoare.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor încuraja mai multe investiții pentru a ajuta la blocarea speciilor invazive în viitor.

Oamenii de știință îl consideră pe șarpele de copac maro ca fiind singur responsabil pentru daune în valoare totală de 10,3 miliarde de dolari – parțial prin răspândirea necontrolată în mai multe insule din Pacific.

În Guam, unde reptila a fost introdusă accidental de marinarii americani secolul trecut, populația actuală a șarpelui provoacă întreruperi în masă de curent și asta pentru că se târăște peste firele electrice și duce la avarii. Peste două milioane de șerpi de copac maro trăiesc în micuța insulă din Pacific.

broasca taur
O broască și un șarpe au provocat pagube de peste 16 miliarde de dolari în 36 de ani. Foto: Profimedia

În Europa, din cauza numărului tot mai mare de broaște taur americane, au fost necesare programe de management costisitoare. Pentru a preveni răspândirea acestei broaște – care poate crește până la 30 cm în lungime și poate cântări chiar și o jumătate de kilogram, autoritățile au fost nevoite să instaleze garduri anti-broaște în jurul locurilor cunoscute de reproducere.

Doar împrejmuirea a cinci iazuri i-a costat pe oficialii germani 270.000 de euro, potrivit unui studiu UE. Se spune că broasca taur mănâncă aproape orice, inclusiv alte broaște din aceeași specie.

O altă specie, broasca coqui, este acuzată că provoacă daune economice într-un mod diferit: cântecul de împerechere extrem de puternic ar fi dus la scăderea valorii proprietăților din zonele în care au sălășluit.

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri