Sari la conținut

Ciobănescul Speedi, inamicul contrabandiştilor. A contribuit la o captură de o jumătate de milion de euro

O jumătate de milion de euro - este lovitura pe care a dat-o contrabandiştilor de ţigări unul dintre cei mai buni câini vameşi din România. Săptămâna trecută, în vama Halmeu, Speedi a descoperit aproape 500 de baxuri cu ţigări ilegale într-un camion ce venea din Ucraina. Nu este singura captură reuşită de ciobănescul în vârstă de 3 ani. E capabil să găsească ţigări, droguri și bani, oricât de bine ar fi ascunse în vehiculele care intră în țară.

Pe Speedi, un ciobănesc belgian de 3 ani, l-am găsit la muncă, în vama Halmeu, la granița României cu Ucraina. Lucrează în schimburi a câte 12 ore și este nedespărțit de partenerul și prietenul său, inspectorul vamal Ioan Toduț.

"Este un partener de nădejde, este partenerul meu și este un partener, mai mult decât un partener, este un ajutor care, profesional, în ceea ce fac zi de zi, colaborăm foarte bine", spune Ioan Toduț.

Până să ajungă lucrător vamal cu acte în regulă, Speedi a urmat un curs de dresaj de 90 de zile, la Giurgiu. Este specializat pe detecția de droguri, bani și țigări de contrabandă, iar de doi ani lucrează alături de vameşi.

"Lucrează în flux continuu aproape, ture de serviciu, împreună cu stăpânul", dezvălui Mihai Kis, șeful Biroului Vamal Halmeu.

sursă video: vama Halmeu

Ultima realizare a lui Speedi a fost săptămâna trecută, când a ajutat la găsirea a aproape 250 de mii de pachete de țigări de contrabandă ascunse într-un camion cu lemne ce venea din Ucraina. Valoarea lor pe piața din România - aproape 500 de mii de euro.

"Era al patrulea camion, am ajuns la acel camion unde a început, fără reacție, fără nimic, și a făcut un marcaj foarte, foarte agresiv. N-am putut să îl iau de acolo", povesteşte Ioan Toduț.

Deși nu este pretențios din fire, Speedi are o mare slăbiciune: jucăria sa, o minge de cauciuc primită drept recompensă pentru fiecare misiune de succes.

Șoferii care trec prin vama Halmeu îl cunosc pe Speedi.

"Și pe mine m-a controlat săptămâna trecută cu el. Am stat, mi-a făcut control și nu a găsit absolut nimic."

"Nu e de joacă cu el, că le gasește. Dacă un pachet e în plus, îl găsește."

"Descoperă mai bine ca un om, ca un vameș."

În vama Halmeu sunt în total trei echipaje canine, toate specializate pe detecția de țigări. De la începutul acestui an, în punctul de frontieră de la graniţa cu Ucraina au fost confiscate peste 300 de mii de pachete de țigări de contrabandă, de aproape cinci ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă