Creatura care fascinează știința

Data actualizării: Data publicării:
axolotl

Prețios pentru cercetarea medicală, axolotl este un animal care are capacități regeneratoare excepționale. Foarte cunoscut îndeosebi în forma lui „domestică”, acest „monstru al apelor” ar putea dispărea în curând, pentru că habitatul său natural este puternic amenințat.  Un cap ciudat, cu branhii în formă de ferigi și o alură inofensivă: axolotl are totul pentru a-i fermeca pe amatorii de creaturi acvatice. Animal exotic, numele său înseamnă „monstrul apelor” în limba nahualt, care era vorbită de azteci.

Albă cu ochi negri, în varianta domestică, această salamandră mexicană îi fascinează de mult timp de biologi, grație capacităților sale fizice cu totul excepționale.  Axolotl-ul este capabil să-și regenereze anumite părți ale corpului precum ochii, măduva spinării, labele. De aici și interesul deosebit al oamenilor de știință și al laboratoarelor de cercetare pentru acest animal. 

În 2016, cercetătorii de la Northeastern University din Statele Unite au studiat de exemplu capacitatea acestui animal de a-și reconstitui ovarele pentru a lupta împotriva infertilității. 

Un alt talent al acestui monstru acvatic este capacitatea sa de a rămâne în stare de larvă. Foarte rar ajunge în stare adultă și de aceea seamănă preponderent cu un mormoloc. Este un fenomen biologic mai puțin cunoscut, numit neotenie.

Axolotl-ul nu mai există decât într-un singur lac

Dacă marea majoritate a exemplarelor de axolotl trăiesc în captivitate, în sălbăticie această specie are culoare gri/neagră și este grav amenințată cu dispariția. Unicul său habitat natural este Xochimilco, un lac din sudul capitalei Mexicului.

Potrivit unui recensământ efectuat în 2014 de Universitatea Națională Autonomă din Mexic, în lacul Xochimilco densitatea de axolotl mai era de doar 0,3 exemplare pe un kilometru pătrat, față de 1.000 de exemplare în 1996. 

În 2006, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN)  a decis că acest animal este în pericol critic de extincție.

Motivul dispariției sale? Apa de proastă calitate, poluată cu pesticide și deșeuri, dar și introducerea unor pești care modifică echilibrul ecosistemului lacului.

În prezent, sunt în derulare proiecte pentru prezervarea habitatului pentru axolotl, iar agricultorii locali sunt îndemnați să renunțe la pesticide.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri