Sari la conținut

Cum s-a încheiat lupta dintre un fotograf și o maimuță pentru un celebru selfie

În 2011, Naruto, un macac cu creastă în vârstă de 6 ani, s-a jucat cu o cameră de fotografiat, iar rezultatul a fost un selfie care a devenit celebru. Fotografia i-a adus maimuței milioane de fani, dar și un proces pentru drepturile de autor care a durat ani.

Foto: Wikipedia

Naruto a pierdut primul proces care a avut loc în California, dar a avut de câștigat în procesul care s-a încheiat luni, 11 septembrie. Fotograful căruia îi aparține camera care a făcut celebra fotografie, David J. Slater, a fost de acord să doneze 25% din veniturile pe care le va obține din imaginile surprinse de maimuță organizațiilor caritabile care protejează macacii cu creastă, scrie The New York Times.

Scandalul a fost iscat de PETA, care l-a dat în judecată în 2015 pe David Slater și editura de self-publishing Blurb. Casa editorială a publicat în 2015 cartea Wildlife Personalities,în care apar și selfie-urile realizate de macacul Naruto. Organizația a cerut un ordin judecătoresc care să-i permită să administreze în beneficiul lui Naruto toate veniturile provenite din fotografiile realizate într-o rezervație sălbatică din Sulawesi, Indonezia, unde trăiește macacul.

David Schwartz, avocatul organizației, a argumentat că Naruto era obișnuit cu aparetele foto și că decizia de a-i smulge aparatul lui Slater pentru a-și face selfie-urile a venit atunci când și-a văzut reflexia în lentila aparatului.

Un judecător federal a pronunțat o hotărâre, anul trecut, în defavoarea organizației, precizând că nu există un fundament pentru judecată, deoarece protecția drepturilor de autor nu se extinde și asupra animalelor.

Citește și: Un fotograf și o maimuță se judecă de doi ani pentru drepturile de autor asupra unor selfie-uri

Pe aceeași temă