Delfinii roz din Amazon sunt vânați de braconieri pentru a fi momeală pentru alți pești

Data publicării:
delfin roz

Delfinii roz din Amazon sunt în pericol. Sunt amenințați de braconaj, spun biologii brazilieni. Deși este ilegal, localnicii vânează aceste mamifere pentru a face momeală pentru alți pești. În trecut, aproximativ 2.500 de astfel de exemplare erau ucise în fiecare an.

Cel mai mare delfin de apă dulce ar putea fi din nou amenințat în Brazilia, unde pescarii îl vânează și îl ucid în mod ilegal pentru a face momeală pentru o specie de somn numită piracatinga. Asta după ce un moratoriu privind pescuitul acestui pește s-a încheiat luna trecută. Ecologiștii și cercetătorii cer acum reînnoirea moratoriului pentru a putea proteja astfel și așa-numitul delfin roz de apă dulce.

Asemenea celorlalte specii de delfini, ei emit sunete pentru a comunica. Dar ceea ce îi diferențiază de celelalte specii este transformarea lentă din gri în roz pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, expunerea la soare influențează schimbarea culorii pielii lor, care poate ajunge să fie roz strălucitor, precum a unui flamingo.

Mă îndrăgostesc de aceste animale în fiecare zi. Sunt fascinante”, spune biologul Vera da Silva.

Biologul Vera da Silva și echipa sa folosesc o plasă ca să prindă delfinii pentru a-i examina, măsura și marca. Ei sunt duși apoi la centru plutitor de cercetare din rezervația Mamiraua, unde membrii echipei iau probe de sânge și testează calitatea laptelui femelelor. Un test important care poate arăta sănătatea exemplarelor tinere.

Sarcina unui delfin durează de obicei 13 luni, iar apoi puii sunt hrăniți de mamă timp de doi ani. Datorită perioadei lungi de alăptare, femelele se reproduc doar la fiecare trei-cinci ani, spun experții. Acest lucru îi face mai vulnerabili la dispariție, dacă populația lor se reduce.

Procurorii din statul Amazonas, care au cerut interdicția de a pescui somn în 2015, au avertizat atunci că 2.500 de delfini sunt uciși în fiecare an pentru momeală.

Avem datoria și obligația, nu doar ca biologi, ci ca societate, de a păstra și menține speciile pe cale de dispariție, despre care știm că vor dispărea din Amazon și din lume. De fiecare dată când o specie animală dispare, omenirea pierde”, spune Vera da Silva.

Deși acum sunt populații relativ mari care se găsesc în bazinele râurilor Amazon și Orinoco din America de Sud, delfinii roz ar putea să dispară dacă nu se iau măsuri, se tem biologii. Ei dau exemplul delfinilor din râul Yangtze din China, care au dispărut în 2006 după ani întregi pe pescuit excesiv și poluare.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri