Descoperire uimitoare: Un pește a „domesticit” creveți

Data publicării:
pestele de recif damselfish
Peștele de recif damselfish are comportament asemănător fermierilor. Foto: GettyImages

Comportamentul complex al unei specii de peşte de recif care trăieşte în zona Belize din America Centrală prezintă caracteristici de domesticire a unui alt animal, fenomen rar observat în natură la alte vieţuitoare în afara omului, conform unui nou studiu internaţional publicat săptămâna aceasta.

Cercetarea, condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Griffith şi de la Universitatea Deakin din Australia, a constatat că o specie de damselfish (Stegastes diencaeus), un peşte extrem de teritorial, alungă toate vieţuitoarele din preajma sa cu excepţia creveţilor mysid de plancton (Opossum shrimps) dintr-o zonă a recifului unde „cultivă” alge pentru hrană.

„Roiuri de creveţi mysid, care beneficiază de pe urma refugiului protector oferit de damselfish, fertilizează fermele de alge cu reziduurile pe care le produc, îmbunătăţind calitatea algelor cultivate şi, prin urmare, viaţa „fermierului” damselfish”, a explicat Rohan Brooker de la Centrul pentru Ecologie Integrativă al Universităţii Deakin, potrivit Agerpres.

Relaţia reciproc avantajoasă dintre cele două specii nu este considerată diferită de modul în care oamenii domesticesc animale pentru a obţine beneficii de pe urma lor.

„Cercetările realizate pe teren şi experimentele comportamentale pe care le-am efectuat la staţia de cercetare Carrie Bow Cay au furnizat dovezi ale relaţiei dintre damselfish şi creveţii mysid care prezintă toate caracteristicile domesticirii şi nu diferă de modul în care oamenii cresc animale de fermă”, a declarat la rândul său William Feeney, de la Institutul pentru studii de mediu al Universităţii Griffith.

„Acesta este primul caz înregistrat al unui vertebrat non-uman care domesticeşte o altă specie şi prima dovadă experimentală pentru analiza modului în care a evoluat domesticirea”, se arată în studiu.

Cercetătorii au descoperit că creveţii mysids înfloreau în adăpostul oferit de damselfish şi relaţiile formate între creveţi, damishish şi alţi prădători care trăiau în recif ofereau cercetătorilor informaţii utile despre domesticirea oamenilor.

„Acest studiu evidenţiază rolul important pe care îl are în domesticire protecţia oferită faţă de prădători, creveţii mysid fiind consumaţi rapid de alţi prădători când fermierul damselfish nu era prezent. În general, se consideră că resturile de hrană sau adăpostul au atras animalele în preajma oamenilor”, a declarat Feeney.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri