Proiect inedit la Paris: De ce să aduci oi la turnul Eiffel

Data actualizării: Data publicării:
oi la paris

Turnul Eiffel, Sena și oile rătăcind pe străzile Parisului? Nu este o farsă, nici vreun protest - ci încercarea unui om de a aduce în capitală un pic din viața de la țară. Pentru scurt timp, metropola franceză este obligată să-și încetinească ritmul, cât un cioban numără oi. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Nu e ceva ce vedeți în fiecare zi la Paris. Dar situația s-ar putea schimba mulțumită lui Guillaume Leterrier și turmei sale de oi.

„Parizienii și cei care locuiesc în preajmă cunosc prea puțin aceste locuri. Acum au șansa să le descopere în ritmul oilor - adică foarte lent, cam 1,7 kilometri pe oră”, spune ciobanul Guillaume Leterrier.

Viteza oilor nu pare să fie o problemă în orașul acesta mare. Desigur, grupul traversează doar pe verde la semafor, iar poliția rutieră e prezentă pentru ca toată lumea să treacă în siguranță. Oile găsesc uneori și obiecte de rumegat și au început să le placă locurile de joacă urbane.

Turiștii și localnicii sunt deopotrivă uimiți:

„E prima dată când văd așa ceva”.

„E grozav!”

Proiect pentru ecologizarea orașului

E timpul pentru odihnă și pentru prânz. Nu încape îndoială, pe copii nu-i deranjează deloc să împartă locul cu acești oaspeți.

Patrick Ollier este primarul unei suburbii din Paris și președintele Metropolei Parisului, care a asigurat fondurile pentru acest proiect menit să facă urbea și împrejurimile mai ecologice.

„Vrem să dublăm suprafața. În prezent, există 102 ferme pe aproximativ 2000 de hectare și vrem să avem 5000 până în 2030. Suntem ambițioși”, spune Patrick Ollier, primarul orașului Rueil-Malmaison.

Oile sunt oarecum mai puțin ambițioase, pe măsură ce își croiesc drum prin oraș.

În ciuda celor șapte milioane de locuitori, Parisul se mândrește cu câteva zone verzi în care oile pot să pască. Oferă, în schimb, îngrășământ natural.

Legumele au mai mult gust în bogatul arondisment 16.

Turma e păstorită acum de 20 de ciobani. Unii stau doar câteva ore, alții câteva zile.

„E interesant să vezi cum animalele își găsesc locul în oraș și cum poate fi folosit tot acest spațiu”, spune un localnic.

E vremea mesei.

Guillaume și oile sale au casa în La Courneuve, chiar la marginea Parisului.

Furajele sănătoase sunt importante. Fânul e bogat în fibre și e cultivat aici aproape fără niciun fel de pesticid. Așa că oile lui Guillaume sunt populare și în rândul unora dintre cei mai buni bucătari din Paris.

„Au fost câteva scandaluri, ideea e ca acum să readucem o anumită ordine, să redobândim controlul asupra a ceea ce mâncăm și să ne gândim la cum se proceda pe vremuri. Apoi, fiecare decide. Ori mâncare direct de la producător care este foarte scumpă, ori...”

După o săptămână în marele oraș, oile sunt vizibil extenuate. E timpul pentru odihnă.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri