Sari la conținut

Îngrijirea câinilor de talie mică

Sunt mici, inimoşi, simpatici şi nu au nevoie de mult spaţiu. Mulţi şi-i doresc acasă, dar puţini ştiu că bichonii, căţeii shih tzu şi yorkshire terrierii au nevoie de multă îngrijire şi atenţie.

Sunt nişte câini atât de apartament, cât şi de exterior. York-ul, cel puţin, este un câine de talie foarte mică, poate să ajungă la maturitate la 2 kilograme 700, bichon-ul în jur de 3 kilograme 500, shih tzu este într-adevăr mai mare, ajunge undeva la 6, 7 kilograme,” explică Cristian Olteanu, instructor dresaj canin.

Pe lângă avantajul că sunt foarte mici, aceşti câini nu au nevoie de multă mişcare. Sunt suficiente 3 plimbări pe zi a câte 10 - 15 minute. Tototdată, fiindcă nu ocupă mult spaţiu, vă pot însoţi peste tot. Sunt o permanentă sursă de bună dispoziţie, datorită energiei debordante de care dau dovadă.

Bichonul maltez este companionul omului încă din antichitate. Este energic şi, uneori, gălăgios, dar se poate dresa uşor datorită inteligenţei sale.

Un dezavantaj ar fi, la bichon-ul maltez, fiind alb se murdăreşte foarte repede,” spune Cristian Olteanu, instructor dresaj canin.

Un alt câine de talie mică, mai calm şi mai echilibrat decât bichonul, dar mai greu de dresat, este shih tzu. Este foarte afectuos, foarte vesel, se inţelege cu alţi câini, ba chiar are grijă de puii altor rase.

Dacă vor un câine mai agitat e bine să-şi ia un yorkshire terrier,” recomandă Cristian Olteanu, instructor dresaj canin.

Yorkshire terrier este un câine inimos, într-un corp foarte mic. Puii se nasc negri cu pete cafenii şi abia la 2 ani capătă culorile caracteristice rasei: maro auriu cu gri metalic. Trebuie manevrat cu delicateţe, pentru că este un câine foarte fragil.

La 3 luni cântăreşte în jur de 600 de grame,” adaugă Cristian Olteanu, instructor dresaj canin.

Cu toate că aspectul celor trei rase ne duce cu gândul la nişte jucării însufleţite nu sunt câini pentru copii mici. Necesită ei înşişi multă atenţie. Trebuie să fie toaletaţi foarte des pentru că părul le creşte în continuu. Avantajul este că, spre deosebire de blană, părul este mai puţin alergic pentru om.