Lupoaica dintr-o specie amenințată de dispariție care a călătorit 14.000 de kilometri pentru a-și găsi un partener

Data publicării:
lup gri
FOTO: Profimedia Images

Lupoaica cunoscută sub numele de OR-54 a plecat de acasă, din Oregon, în căutarea unui partener, iar oamenii de știință i-au urmărit traseul în permanență, până săptămâna trecută, când a murit.

Tânăra lupoaică de culoare gri și-a părăsit haita și, după un traseu extrem de lung, de peste 14.000 de kilometri, a ajuns în California, relatează The Guardian.

Călătoria ei a început în ianuarie 2018, iar în următorii doi ani, lupoaica, pe care oamenii de știință au botezat-o OR-54, a rătăcit prin munți, a alergat pe pășuni și s-a hrănit vânând singură din când în când.

Oamenii de știință au urmărit-o pe tot traseul cu emițătorul instalat în zgardă.

În acest interval, lupoaica s-a întors de două ori acasă, dar nu a stat prea mult. Glumind, oamenii de știință au spus că s-a dus la părinți ca să se plângă că nu are noroc în dragoste. Toamna trecută a trecut linia statului în Nevada. În tot acest timp, lupoaica a parcurs, în medie, 20 de kilometri pe zi, în căutarea unui partener.

Plecarea de acasă este un lucru normal pentru un lup tânăr, spune Amaroq Weiss, biolog. „Când lupii ajung la vârsta de un an și jumătate sau doi, pleacă din haită pentru a-și căuta parteneri și un teritoriu al lor”, spune Weiss.

Povestea lupoaicei OR-54 s-a încheiat trist săptămâna trecută, când a fost găsită moartă în Shasta. Angajații Departamentului pentru animale sălbatice din California vor face o necropsie pentru a determina cauza morții ei; avea doar trei ani.

Lupii gri, cândva numeroși în SUA, sunt acum o specie amenințată de dispariție, protejată de lege. În ultimul timp s-au făcut eforturi mari pentru creșterea numărului de exemplare, însă efectivele au rămas la un nivel scăzut. Spre exemplu, în California trăiesc doar aproximativ 20 de lupi gri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri