Ogarii maltratați ai Spaniei

Data actualizării: Data publicării:
ogarii spania galgos

Spania e binecunoscută pentru tradiţiile sale pline de culoare: mâncare, flamenco, fotbal, coride şi multe altele, printre care şi vânătoarea cu o rasă spaniolă de ogari cenuşii cunoscuţi drept „galgos”. În cadrul acestei îndeletniciri încă foarte populare, ogarii sunt antrenaţi să alerge după iepuri de câmp şi să-i omoare. E o vânătoare brutală, care se rezumă de fapt la supravieţuirea celui mai rapid. Problema este că ogarii care nu corespund cerinţelor sunt adesea abandonaţi sau ucişi. Activiştii pentru drepturile animalelor protestează vehement. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

Aceşti ogari cenuşii spanioli sunt cunoscuţi drept „galgos”. Azi, îşi etalează talentul la vânătoare. Stăpânii lor i-au dus pe un câmp de lângă Madrid.

Un iepure de câmp s-a speriat şi a ţâşnit. Bătălia începe. Doi galgos sunt eliberaţi din lesă şi-l fugăresc cu viteze de până la 70 de kilometri la oră. Ogarul care prinde şi omoară iepurele câştigă. Mulţi dintre cei de aici au prins gustul pentru acest fel de vânătoare de la taţii şi bunicii lor.

„E un sport, e tradiţie şi pasiune. Investim mult timp în aceşti câini. Multă muncă şi mulţi bani. Adesea, în detrimentul familiilor noastre”, spune Jesús Navarro, vânător.

Iepurele este mort. Jesús Navarro e mândru de ogarul său câştigător. Chola are doi ani şi jumătate. Vârsta perfectă pentru vânătoare. Câinii mai bătrâni nu sunt destul de iuţi pentru a câştiga cursa şi a-şi adjudeca prada.

Ogarii sunt abandonați când îmbătrânesc și nu mai sunt buni de vânătoare

Acest galgo e mai bătrân. A fost abandonat. Activiştii pentru bunăstarea animalelor l-au găsit şi îl duc la un adăpost. Susana Rubio spune că e doar unul dintre mulții ogari spanioli abandonaţi când nu mai sunt apţi pentru vânătoare.

„Cum începe sezonul de vânătoare, numărul de ogari spanioli abandonaţi pe străzi sau în clădiri goale, ca în acest caz, creşte vertiginos. Câinii dau probe şi dacă nu mai sunt destul de rapizi, sunt pur şi simplu părăsiți undeva”, spune Susana Rubio, de la Asociaţia „Echipa de salvare a animalelor”.

Acest adăpost găzduieşte în prezent 80 de ogari spanioli. Majoritatea sunt bătrâni. David Zurdo spune că situaţia e intolerabilă. El militează împotriva vânătorii cu ogari şi împotriva creșterii lor în ideea de a li se da o şansă doar celor mai tineri şi mai în formă.

David Zurdo, Gruparea pentru drepturile animalelor NU vânării cu ogari: „Felul în care sunt tratate animalele în ţara asta e ruşinos. Am cunoscut oameni, în străinătate, care aveau un galgo şi mi-au spus că fusese abandonat în Spania. E o mare ruşine faptul că oamenii fac aşa ceva”.

Vânarea de iepuri cu câini, interzisă aproape peste tot în UE. În Spania e considerată tradiție

Vânarea de iepuri cu câini e interzisă aproape peste tot în Uniunea Europeană. Dar nu şi în Spania. Aici, tradiţia e vie şi Abraham Corpa e mândru de acest lucru. El conduce o organizaţie care apără acest fel de vânătoare cu ogari.

Abraham Corpa, Platforma pentru apărarea vânătorii cu ogari spanioli: „E o minciună care circulă prin Europa. Ogarii sunt trataţi BINE în Spania. Foarte mulţi activişti pentru drepturile animalelor sunt împotriva noastră. Însă e totul doar o uriaşă neînţelegere”.

José Contera nu e de acord. El a salvat deja, de pe străzi, mulţi ogari spanioli. Şi estimează că în fiecare an sunt neglijaţi, abandonaţi sau omorâţi aproximativ 50 000 de galgos. E partea întunecată a unei tradiţii iubite - şi o afacere totodată.

O afacere profitabilă

José Contera, poliţist, explică: „Un galgo bun aduce o sumă frumuşică. Există mereu cineva care va da mulţi bani pe el. Există oameni care nu fac altceva decât să crească ogari spanioli, ca să-i vândă”.

E o afacere profitabilă, însă adesea crudă. José Contera a făcut multe poze cu ogari maltrataţi. Însă făptaşii sunt greu de găsit.

José Contera: „Gâtul acestui câine a fost retezat pentru a se scoate microcipul implantat acolo. În felul acesta, proprietarul nu poate fi identificat. A atârnat câinele de un copac, şi cu asta, basta”.

Jesús Navarro e vânător pasionat, dar înţelege de ce astfel de fotografii strică imaginea acestei mult iubite tradiţii. El spune că n-ar face niciodată aşa ceva şi i se pare o ruşine faptul că unii deţinători de ogari spanioli creează un renume prost acestui fel de vânătoare.

Jesús Navarro, vânător: „Eu pot vorbi doar în numele meu. Mama Cholei are 11 ani şi va sta la mine până moare”.

Şi Chola poate conta pe faptul că va sta până la moarte la stăpânul ei.

Între timp, vânătoarea continuă. De data asta, însă, iepurele scapă. Asta e bine pentru iepure, dar nu şi pentru ogari - cu cât au mai puţin succes, cu atât au mai puține şanse de supravieţuire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri