Sari la conținut

Povestea impresionantă a lui Oli, calul bătut care a devenit „terapeut” pentru copii

Un cal abuzat şi plin de cicatrici a devenit terapeut pentru copii cu dizabilități locomotorii sau cu suferinţe emoționale. E povestea lui Oli, un armăsar alb, din Ianova, județul Timiș. Un armăsar care a fost chinuit de un om, dar care şi-a recăpatat încrederea în oameni.

„Apă, paie și bătaie" e o vorbă veche şi crudă care i se potrivește lui Oli. Armăsarul a fost abuzat de primul său stăpân şi are cicatrici care arată cum i-a fost viaţa până când a fost cumpărat, apoi donat unei asociații.

„Noi l-am primit cred că în decembrie anul trecut. Au fost câteva săptămâni, pot să spun, în care foarte greu ne-am acomodat cu el. Adică era suspicios când intrai la el în boxă”, spune Cristian Breban, președintele Asociației HorsEmotion.

Specialiștii asociației din Ianova, județul Timiș, au reușit să ajute animalul să îţi revină. Ba chiar mai mult decât atât:

„După trei luni de lucru, am reușit să punem primul copil pe el. E fericit la noi, că în sfârșit are rolul lui de cal, de armăsar, de terapeut”, spune Estella Breban, membru fondator HorsEmotion.

Acum, Oli ajută copiii cu probleme locomotorii, psihice și emoționale. E prietenul lor mare şi bun.

„El are toate cicatricile astea care ne spun de fapt povestea lui tristă. Mai ales la copiii cu probleme comportamentale, putem să vorbim despre cicatrici, despre trecut, despre ceea ce s-a întâmplat în trecut și ceea ce ne influențează prezentul și viitorul”, spune Erika Weisz, medic și kinetoterapeut.

„Noi nu avem vreo problemă deosebită, am venit în prima fază de agrement, dar așa s-a atașat de el. Şi nu scăpăm de gura ei până nu venim”, spune mama unei fetițe.

Armăsarul alb și plin de cicatrici e înconjurat acum de oameni care îl iubesc şi care îl îngrijesc.