Povestea Rittei, cățelușa din Galați care și-a dat viața pentru stăpân: „Cuțitul ăla mă nimerea pe mine, dacă nu se băga ea”

Data actualizării: Data publicării:
ritta
În 2019, agresorul Rittei, un câine din rasa Amstaff, s-a răzbunat pe animal după ce a încercat să îi înjunghie stăpânul. Foto: Captură video

Premieră în justiția din România. Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru uciderea fără drept, cu intenție, a unui animal. În 2019, agresorul Rittei, un câine din rasa Amstaff, s-a răzbunat pe animal după ce a încercat să îi înjunghie stăpânul. După 3 ani de procese, ucigașul câinelui, vecin cu stăpânii acestuia, a ajuns după gratii.

Stăpânul Rittei: Nu am uitat-o și nici nu o să o uit vreodată.
- Reporter: Practic, și-a dat viața pentru a vă apăra pe dumneavoastră.
- Exact! S-a băgat între mine și el, altfel cuțitul ăla mă nimerea pe mine, dacă nu se băga ea.

Ritta, o femelă din rasa Amstaff, a fost ucisă cu brutalitate în 2019. Totul a pornit de la niște ţurţuri de gheață care au căzut de la balconul proprietarului câinelui pe balconul agresorului. Cel din urmă si-a așteptat vecinul în scara blocului când s-a întors cu câinele de la plimbare și l-a atacat pe bărbat. Stăpânul s-a ferit în ultimul moment, însă vecinul său, din răzbunare, a înjunghiat câinele. Din păcate, Ritta nu a mai putut fi salvată. Au urmat 3 ani de procese care s-au terminat cu condamnarea definivă a agresorului.

Stăpânul Rittei: Nu a regretat, tot recalcitrant a fost până în ultima zi când l-a luat. Chiar mă bucur. Nu m-am așteptat, mă gândeam să scape cu o amendă sau pur și simplu degeaba, să nu se întâmple nimic. Mulțumesc celor de la Tribunal că au luat în considerare tot ce s-a discutat, dovezile și tot ce a fost acolo și s-a dat sentința care s-a dat, chiar mă bucur, deci 3 ani la rând am plâns. Se pare că acum, după 3 ani, râd și eu.

Luminița Susma - avocat: Orice ființă are dreptul la viață, iar ignorarea acestui aspect se impune a fi dur sancționat. Iată, astăzi printr-o soluție de condamnare la pedeaspa închisorii cu executare. Vreau să salut decizia Curții de Apel Galați care mi-aș dori să reprezinte un precedent important și pentru alte fapte privind uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

Ritta avea 13 ani când a fost ucisă și era o cățelușă extrem de blândă și sociabilă, fiind crescută de familie de la vârsta de două luni. Fiica familiei a suferit cel mai mult și a avut nevoie de terapie ca să treacă peste tragedie.

Stăpânul Rittei: Stăteau împreună, dormeau împreună, era sora ei mai mare, chiar scrie pe o fotografie, a scris că e sora ei mai mare.

Corina Grigore - Asociație protecția animalelor: Sperăm ca ecoul pe care îl are acestă reușită să împiedice să se mai întâmple astfel de acte de cruzime față de animale.

Curtea de Apel Galați l-a condamnat pe ucigașul Rittei la un an de închisoare cu executare. În plus, bărbatul a fost obligat să achite 5.000 de lei, ca daune morale, pentru suferința prin care a trecut familia după pierderea câinelui. Aceasta va dona banii unui adăpost de animale.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri