România afacerilor cu câini metis. Cum au ajuns animalele fără pedigree mai scumpe decât cele din rasa pură

Data actualizării: Data publicării:
Pui de Bulldog Francez
Cum au ajuns câinii metis mai scumpi decât cei din rasa pură. Foto: Guliver/Getty Images

O afacere cu câini fără pedigree din România a ajuns în atenția autorităților italiene. Patru mandate de percheziție au scos la iveală faptul că mai multe persoane din Dej, județul Cluj, vindeau câini metis ca fiind din rasa Bulldog Francez. Acest caz a readus în atenția publicului mafia câinilor înmulțiți ilegal și vânduți de două ori mari scump.


Sorin Spaller, vicepreședintele Asociației Chinologilor Cluj: Așa arată un act original, prima pagină, față în care se face identificarea câinelui cu serie cu afiliere cu Asociația Chinologică. Aici se trec testele de sănătate și brevete de muncă ale câinelui.

-Cum se diferențiază față de unul fals?

Sorin Spaller - vicepreședintele Asociației Chinologilor Cluj: În primul rând această siglă imprimată pe acest pedigree, seria.

Seria unică a câinelui de rasă se poate verifica la Asociația Chinologică din România, prin e-mail sau telefon.

Fenomenul traficului de câini din rase comune si cu pedigree fals este întâlnit mai ales în Europa de Est. În România sunt câțiva zeci de crescători de câini neavizați care păcălesc cumpărătorii foarte ușor. Autoritățile ridică din umeri. Poliția animalelor a fost înființată la noi în țară abia de curând. Totuși, la comanda procurorilor italieni, zilele trecute a fost descoperită o afacere ilegală cu așa-ziși Bulldogi Francezi, în Municipiul Dej.

Beatrice Milonean - purtător de cuvânt IPJ Cluj: Au pus în executare 4 mandate de percheziții domiciliare emise de către Judecătoria Dej. Au fost identificate 24 de exemplare canine, microcipuri, carnete de sănătate si pașapoarte pentru animale, dar și medicamente de uz veterinar.

În primul rând, acești crescători nu respectă niciun regulament al Asociației Chinologice și nu fac parte din ea. Pentru că împerechează câinii la întâmplare, aceștia se nasc cu defecte genetice.

Sorin Spaller - vicepreședintele Asociației Chinologilor Cluj: Acea culoare a bulldogului din imagine, nu este o culoare omologată de standardul rasei. Este o culoare Merle, un defect genetic.

Sorin Spaller - vicepreședintele Asociației Chinologilor Cluj: În mod normal Regulamentul Asociației Chinologice române permite reproducția unui câine după vârsta de 14 luni până la vârsta de 8 ani și nu au voie sa facă mai mult de 3 monte în 2 ani. Ei înmulțesc femela o dată la 6 luni.

Afacerea cu câini devine astfel profitabilă. O femelă face 10 pui pe an, care se vând cu 2.000 de euro bucata. Un buldog francez originar, de culoare bej, poate costa chiar cu 600 de euro mai puțin.

Ana-Maria Bercean - medic veterinar: Probleme apar o dată cu creșterea lui. Dacă o persoană își dorește un câine de rasă pură, trebuie să se documenteze, să meargă la o canisă autorizată.

Rețelele de socializare sunt locul unde crescătorii de câini ïși fac reclamă chiar cu poze furate și astfel vând puii, nevaccinați și neparzitați, de cele mai multe ori.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri