Şarpe de mari dimensiuni, dintr-o specie protejată prin lege, ucis într-o gospodărie din Tulcea

Data actualizării: Data publicării:
sarpe-ucis-tulcea
Foto: tulceanoastra.ro

Un şarpe de mari dimensiuni, dintr-o specie protejată prin lege, a fost ucis în curtea unei case din comuna Peceneaga, judeţul Tulcea.

Șarpele a fost găsit într-un cuptor din curtea gospodăriei unui localnic și a fost ucis cu o cazma de către mai mulţi oameni, transmite Mediafax citând presa locală.

Reptila, care nu este veninoasă, face parte dintr-o specie vulnerabilă, protejată de lege, potrivit organizaţiei „Animal Society”. Reprezentanţii acesteia au anunţat că vor depune sesizări.

„Am vorbit cu specialişti care ne-au confirmat că într-adevăr şarpele din imagini nu este Elaphe sauromates (balaur dobrogean), ci Dolichophis caspius (şarpele rău). Ce e important însă este că AMBELE sunt specii protejate. Drept urmare, asociaţia noastră se va adresa autorităţilor în zilele ce urmează”, spune Animal Society.

Şarpele ucis este foarte rapid, se hrăneşte cu şopârle, guşteri, hârciogi, popândăi, şoareci şi şobolani. Mai mult, nu este „rău”, aşa cum spune numele lui popular, precizează asociația.

„O mai spunem o dată: şerpii NU sunt răi şi nici măcar nocivi. Iar balaurii, la fel ca multe lucruri pe care ni le imaginăm şi de care ne temem, nu există”, transmite organizaţia citată.

Șarpele rău aduce foloase pentru agricultură deoarece se hrăneşte cu rozătoare care provoacă mari daune culturilor agricole și nu atacă oameni, mai spune asociația.

„Crima este cu atât mai gravă cu cât elaphe sauromates este pe cale de dispariție, în România. Un studiu din 2005 estima că sunt cel mult 100 de exemplare în toată țara (“Cartea Roşie a Vertebratelor din România”, Ed. Acad. Române, 2005). Această specie a fost văzută foarte rar, de-a lungul anilor, de obicei pe raza patru județe din România: Tulcea, Vrancea, Buzău și Galați”, subliniază Animal Society.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri