Video&Foto Șase păsări Rhea scăpate de la o grădină zoologică privată din Germania s-au înmulțit, s-au adaptat și au devenit coșmarul fermierilor

Data actualizării: Data publicării:
Pasari Rhea pe camp in germania
Un grup de păsări Rhea, în 2017, pe un câmp dintre Schlagsdorf și Utrecht Foto: Profimedia

Acest animal exotic se simte ca acasă, deși este pe un teren străin. Vorbim despre Rhea, o pasăre mare, a cărei dimensiune este egalată doar de pofta de mâncare. Originară din America de Sud, se simte acum în largul ei în nordul Germaniei. Rezervația biosferei Schaalsee a devenit casa celei mai mari populații de păsări Rhea din Europa. Și dacă acest lucru este pe placul ecologiștilor, pentru fermieri sunt o adevărată pacoste. Păsările găsesc multă hrană pe câmpurile lor și nu au prădători naturali. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

„Aici! Aici e una!”

Thomas Teut a zărit-o. E fermier și adesea se uită după păsări prin împrejurimi.

„Ce vezi acolo?”

„Văd una. O alta este în spatele acelei scorburi și nu o pot vedea de aici”, spune bărbatul.

Teut nu este prieten cu păsările Rhea americane - o specie de păsări Nandu. Sunt păsări mari, asemănătoare cu struțul, care nu zboară, dar sunt foarte bune alergătoare. Acum, aceste păsări îi mănâncă recoltele.

„Stau mereu acolo, de o parte și de alta a drumului”, explică fermierul.

Fac pagube de mii de euro

Păsările flămânde sunt foarte mulțumite de rapița sa. Nu-i de mirare, pentru că este o hrană care le dă multă energie.

„Aceasta este una dintre plantele din care au mâncat... Uite, aici poți vedea cum au mâncat florile”, se plânge fermierul arătând planta distrusă.

Thomas Teut spune că păsările Rhea îl obligă să planteze cu 20% mai multă rapiță, iar paguba e de câteva mii de euro.

„Mulți oameni cred că sunt minunate. Și noi credem că păsările sunt grozave, dar când hrana lor e plătită din buzunarul tău, te enervezi. Ca fermieri, suntem obișnuiți să avem daune cauzate de animalele sălbatice. Dar acesta este un caz extrem, iar acestea sunt animale sălbatice care nu prea au nimic de-a face cu noi”, spune Thomas Teut.

De la 6 au ajuns la 600 de exemplare

Nu departe de câmpurile lui Teut, în orașul Gross Grönau din nordul Germaniei, au fost odată șase păsări Rhea americane care trăiau într-o grădină zoologică privată. Acum vreo 20 de ani, poarta a fost lăsată deschisă și păsările, originare din America de Sud, au scăpat din țarcurile lor și au reușit să se reproducă cu succes în această zonă.

Asta înseamnă că păsările sunt responsabilitatea pădurarului Mario Axel, din cadrul Rezervației Biosferei UNESCO din Schaalsee. El și colegii săi numără păsările Rhea la intervale regulate. Ca urmare a neatenției de acum 20 de ani, populația de păsări a crescut la 600 de exemplare.

„Cine a avut păsările atunci în mod clar nu le acorda suficientă atenție și nu a fost prea îngrijorat când au scăpat. Probabil că a presupus că situația se va rezolva pur și simplu de la sine”, spune rangerul Mario Axel.

Dar nu s-a rezolvat! Păsările chiar au înfruntat iernile reci din Germania și au rezistat în regiune. De fapt, localnicii sunt cei care nu s-au adaptat la ele.

„Încă nu m-am obișnuit cu ele. Când le vezi silueta... în capul meu pur și simplu nu se potrivește cu imaginea pe care o am despre peisajul din nordul Germaniei”, mărturisește pădurarul.

Păsările Rhea nu au prădători naturali în Germania. Speranța e în mistreți

Pădurarii încearcă să țină sub control populația de păsări Rhea. O metodă e să le distrugă ouăle. Dar ele fac și mai multe. Păsările Rhea americane nu au prădători naturali aici, spre deosebire de America de Sud, unde păsările Rhea cad pradă jaguarilor.

Dar pădurarii din nordul Germaniei speră că mistreții vor începe să fie interesați de ouăle păsărilor.

„Odată ce un mistreț încearcă un ou de această dimensiune, va fi interesat să găsească mai multe. Iar mistreții care se apropie de cuib nu vor fi speriați de un mascul Rhea. Vor reuși să mănânce ouăle”, spune Mario Axel.

Păsările Rhea sunt inteligente și fug de vânători

Acum, oameni precum Heiko Funk - vânătorul districtului - se alătură efortului de a ține sub control populația de păsări Rhea. A împușcat peste 200, desigur, cu acord oficial. Nu încearcă să le omoare pe toate. Convins că păsările se vor înmulți în continuare, Funk spune că păsările sunt inteligente și părăsesc zonele în care sunt vânate și monitorizate.

„Numărarea păsărilor în zonele monitorizate nu indică numărul real al populației din zonă. Sunt păsări Rhea care trăiesc în afara zonelor monitorizate”, spune vânătorul Heiko Funk.

Oare el crede că au plecat din zonă? „Da, s-au mutat 20 de kilometri mai la est - nu este mare lucru pentru ele”, spune vânătorul.

Fermierul Teut crede și el că păsările Rhea vor rămâne aici, pe câmpurile sale din nordul Germaniei.

„Ei bine, nu le putem alunga, pentru că aleargă mult mai repede ca noi. Am încercat cu sperietori și lucruri de genul ăsta - nu le deranjează deloc. Deci, nu există nicio modalitate de a le speria”, spune fermierul.

Păsările Rhea americane sunt, cu siguranță, o atracție pentru localnici și pentru turiști. Dar, probabil, curând noile generații vor deveni ceva obișnuit în peisaj.

Vânătorii din Germania spun că păsările Rhea sunt inteligente și știu să fugă la timp Foto: Guliver/GettyImages
Vânătorii din Germania spun că păsările Rhea sunt inteligente și știu să fugă la timp Foto: Guliver/GettyImages

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri