Senator UDMR: Problema urșilor, scăpată de sub control. Niciun animal nu valorează cât o viaţă de om

Data publicării:
O ursoaică cu puiul din tusnad
Ultimul recensământ al urșilor din România a fost făcut în 2015. Foto: Profimedia Images

Problema urșilor este scăpată de sub control iar în România nu există un cadrul legal adecvat pentru gestionarea acestei situații periculoase, afirmă viceliderul senatorilor UDMR, Fejer Laszlo-Odon, potrivit Agerpres. Mai mult, acesta susține că lipsa unor soluții legislative se datorează așa-zișilor „ecologiști de tastatură” care „transmit informații false în spațiul public”, punând astfel presiune pe Ministerul Mediului.

„Niciun urs nu valorează mai mult ca viaţa unui om. În judeţul Covasna, problema urşilor este scăpată de sub control. Animalele intră în gospodării, distrug bunuri şi pun în pericol viaţa oamenilor. Din păcate, nu avem cadrul legal adecvat pentru a gestiona această situaţie, pentru că "ecologiştii de tastatură" şi organizaţiile care se erijează în salvatori ai urşilor pun o presiune enormă pe Ministerul Mediului”, a arătat senatorul UDMR de Covasna, după ce a făcut mai multe vizite în circumscripţia electorală în care a fost ales.

Potrivit acestuia, "anumite ONG-uri transmit în spaţiul public informaţii false şi jumătăţi de adevăr, fără să cunoască situaţia reală din viaţa de zi cu zi, pentru că nu trăiesc în regiunile expuse ca să simtă permanent spaima pe care o trăiesc comunităţile locale, devenite ţinta atacurilor în spaţiul public".

„Ecologiştii de tastatură, tot mai des întâlniţi - mai ales după isteria în cazul ursului "Arthur"-, din dorinţa de a se afirma prin orice mijloace, vor să pară preocupaţi de zonele cu păduri, în disperarea de a-şi acumula un capital de imagine apărând urşii, care, în realitate, reprezintă un pericol public. Este şi mai grav faptul că, prin această atitudine, aşa-zişii ecologişti împiedică statul român să îşi îndeplinească obligaţiile constituţionale de a asigura protecţia vieţii umane", a adăugat senatorul.

Acesta spune că Ministerul Mediului a acţionat în conformitate cu reglementările europene în problema urşilor, „însă cele mai recente scandaluri vor duce la un impas în cazul gestionării situaţiei alarmante privind populaţia de urşi şi, încă o dată, protejarea oamenilor şi a bunurilor vor fi puse în pericol”.

„Urșii, un pericol real. Niciun animal nu valorează cât o viaţă de om”

„Este tot mai evident faptul că aceste animale înfometate au devenit un pericol real în multe zone ale ţării. Am susţinut şi vom susţine în continuare protejarea mediului şi a habitatelor acestor animale, dar trebuie să tragem o linie şi să spunem foarte clar: niciun animal nu valorează cât o viaţă de om. Trebuie să avem posibilitatea să acţionăm, în mod legal, pentru protejarea vieţilor omeneşti, eliminarea acestui pericol public pe care îl reprezintă populaţiile de urşi scăpate de sub control.

Este foarte uşor să creezi isterie manipulând sentimentele oamenilor care nu trăiesc în această zonă şi e mult mai greu să găseşti soluţii reale pentru eliminarea acestui pericol public, pe care îl reprezintă problema urşilor. (...) Nu avem nevoie de propagandă ieftină! Avem nevoie foarte urgent de soluţii legislative, avem nevoie ca urşii să nu mai intre în gospodării sau să atace oamenii în localităţi situate în zonele cu păduri", a susţinut Fejer Laszlo, după întâlnirea avută cu localnicii.

Parlamentarul susţine că informaţiile diseminate de Agent Green în cazul ursului 'Arthur' sunt dezinformări.

„Autorităţile abilitate ale statului spun că nu există în evidenţa lor vreo cerere sau orice document referitor la monitorizarea ursului în zona respectivă, iar monitorizarea făcută de o entitate privată - dacă ar fi adevărată - ar fi ilegală fără acceptul organelor abilitate ale statului. Tehnic vorbind, mai este o dezinformare în această monitorizare. În 2016, tocmai Agent Green a clamat evaluarea defectuoasă a speciei, afirmând că fără metoda ADN de monitorizare nu se pot identifica exemplarele, iar fără semne particulare nu pot fi făcute distincţii clare între acestea. Adică, fără teste ADN, spunea atunci Agent Green, nu poţi afirma cu certitudine că este vorba despre acelaşi animal. În cazul "Arthur" aceeaşi organizaţie susţine că a monitorizat ursul timp îndelungat şi sigur este vorba despre acel exemplar. Acest lucru este un fals ordinar şi induce în eroare opiniei publică”, a mai afirmat senatorul UDMR.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri