Sari la conținut
News Alert

Situaţie absurdă. Câini luați de hingheri și duşi la peste 130 de kilometri depărtare

Situaţie absurdă într-o localitate din Bihor. Stăpânii mai multor câini s-au trezit că trebuie să-şi ridice din Satu Mare animalele luate de pe stradă de hingheri. Primăria comunei Sântandrei a încheiat un contract cu un adăpost de aclo, aşa că toţi câinii capturaţi sunt duşi la mai mult de 130 de kilometri depărtare.

Aproape 40 de câini, pui şi adulţi, au fost ridicaţi din adăpostul de la Dara, judeţul Satu Mare, de o asociaţie pentru protecţia animalelor din Bihor. Membrii acesteia, dar şi iubitorii de animale sunt revoltaţi pentru că patrupedele, multe dintre acestea care au stăpân, au fost capturate şi duse la mai bine de 130 de kilometri distanţă.

„Sunt foarte mulţi câini cu stăpân care nu au posibilităţi să ajungă în judeţul Satu Mare să-şi revendice câinii. Sunt foarte mulţi proprietari care nu ştiu că ai lor câini au ajuns aici.”

Iosif Balog, proprietarul adăpostului din Dara: „Este pe site, se poate interesa, ei ştiu foarte bine, se uită, urmăresc.

Ildiko Kosztin, Asociaţia Animal Shields Oradea: „Am vrut prima dată, foarte greu am primit şi puii, doar vorbind foarte, foarte delicat cu ei. Şi am mai reuşit să scoatem pe buletinele fetelor care au venit cu mine încă şase într-o stare groaznică.”

Localnică: „Puiuţii sunt ţinuţi în condiţii mizere, se spală cu furtunul, puiuţii toţi sunt uzi până la piele, sunt cu burţile umflate pline de viermi.”

Iar dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după 14 zile, câinii sunt eutanasiaţi.

Gheza Dohi Trepszker, directorul adăpostului din Dara: „Câinii care sunt eutanasiaţi nu sunt cipaţi pentru că nu are rost să-şi ducă microcipul pe lumea cealaltă.”

Contractul încheiat cu firma din Satu Mare s-a făcut în baza unui licitaţii de achiziţie publică, explică edilul din Sântandrei, comuna de unde au fost capturaţi câinii.

Ioan Mărcuş, primarul comunei Sântandrei: „Spun asociaţiile pentru protecţia animalelor că au ridicat inclusiv câini cu stăpân. Dacă nu sunt în curţile oamenilor, sunt pe domeniul public nu prea este corect să stea pe domeniul public.”

Câinii luaţi din adăpost vor ajunge la veterinar pentru tratament, li se vor întocmi carnete de sănătate şi vor fi promovaţi pentru adopţie.

Pe aceeași temă