Sari la conținut

STUDIU. Cât mănâncă păianjenii

Mici, dar voinici: păianjenii consumă sute de milioane de tone de insecte pe an. Adică, de două ori cât cântăresc toţi oamenii adulţi de pe planetă.

 

Un nou studiu făcut de o echipă de oameni de ştiinţă suedezi şi elveţieni arată că păianjenii consumă, anual, până la 800 de milioane de tone de biomasă. Asta înseamnă de două ori mai mult decât greutatea pe care o au în prezent oamenii ajunși la maturitate.

În lume există aproximativ 45.000 de specii individualizate de păianjeni. În total, au calculat oamenii de știință, toți păianjenii de pe lume ar cântări 25 milioane de tone. Ei bine, această populație de 25 milioane de tone poate mânca între 400 și 800 de milioane de tone de pradă - în general, insecte, dar și furnici, șopârle, șerpi, broaște și chiar lilieci.

Prin acest studiu, apărut în The Science of Nature, cercetătorii vor să sublinieze că păianjenii au un rol foarte important în menţinerea sub control a insectelor dăunătoare şi a bolilor transmise de acestea. Dar arată şi că, la rândul lor, păianjenii sunt o valoroasă sursă de hrană pentru alţi aproape 10.000 de prădători.

(Urmăriți pe Digi World, în fiecare vineri, de la ora 19:00, „Jurnalul de Științe”, cu Teodora Băloi)