Tot mai multe cazuri de violență împotriva câinilor. Legea de protecție a animalelor ar putea fi însăprită

Data actualizării: Data publicării:
caini legati

Asociaţiile pentru protecţia animalelor reclamă că se confruntă cu tot mai multe cazuri de violenţă, în special împotriva câinilor. Legea prin care pot fi amendaţi cei care chinuie animalele este greu de pus în aplicare, ceea ce îi face pe agresori să se simtă în siguranţă. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Ema are un an şi jumătate, iar de câteva luni se află în grija unui adăpost public după ce oameni cu suflet mare au salvat-o de pe stradă.

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Atunci când a ajuns în centrul nostru era foarte speriată, interacţiona greu cu îngrjitorii, cu oamenii în general. Ceea ce ne poate face să credem că nu ar putea fi exclus să aibă parte de experienţe neplăcute pe stradă. Viaţa unui căţel pe stradă nu e deloc uşoară!”

Tot mai multe clipuri în care animalele sunt abuzate sau maltratate circulă pe reţelele de socializare. Cele mai noi imagini arată cum 16 câini sunt legaţi pentru a nu scăpa din maşina care îi transporta.

Maria Manea, proprietar adăpost: „El m-a rugat să iau 7 puiuţi şi am fost de acord. A venit la adăpost cu o remorcă şi în momentul în care a desfăcut remorca... ce am văzut acolo: căţei maturi legaţi la bot cu sărmă şi puiuţi băgaţi în sac. Tipul mi-a zis că mi-i dă, dar să-i dau nişte bani. 100 de euro.”

ONG-urile care apără drepturile animalelor rămân şocate de modul în care sunt abuzate acestea.

Narcis Pop, de la Adăpostul "Speranţa": „Ajung la noi de la banalele cazuri de câini loviţi de maşini în cele mai îngrozitoare ipostaze, la câini loviţi cu bâte, cu răngi, tăiaţi cu sabia, legaţi cu sârme de găt şI la celălat capăt de un gard. Asta ne surprinde şi ne înspăimântă chiar.”

După ce sunt salvate, urmează o altă parte grea, adopţia.

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Mare parte dintre adoptatori doreşte un căţel cu pedigree, căţeii de rasă şi atunci căţeii de rasă comună sunt mai puţini doriţi.”

Există amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea, însă nu sunt atât de aspre încât să-i sperie pe agresori.

Tudor Tim Ionescu, consilier general: „Tocmai de aceea am şi invocat necesitatea ca legea 215/2004 supranumită "legea de protecţie şi bunăstare a animalelor" de la care se pleacă să fie pusă la zi cu realităţile anului 2019. În contextul acesta să prevedem şi nişte sancţiuni mult mai drastice.”

Datele arată că în România trăiesc patru milioane de câini şi alte patru milioane şi jumătate de pisici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri