Un pește ciudat, nemaiîntâlnit în Statele Unite, a eșuat pe o plajă din California

Data actualizării: Data publicării:
peste ciudat - inaturalist Thomas Turner

Un pește de 2 metri, niciodată întâlnit până acum în America de Nord, a fost găsit luna trecută pe o plajă din Santa Barbara, în California. Ciudățenia este că acest pește trăiește în cealaltă parte a globului, în emisfera sudică, iar oamenii de știință, intrigați de acest mister, au încercat să găsească răspunsuri.

peste
O varietate de pește-Lună, o specie întâlnită în emisfera sudică, a eșuat pe o plajă din America de Nord

Povestea a început la 19 februarie, când uriașul pește a fost găsit pe o plajă a unei rezervații naturale aparținând Universității California. O specialistă a universității, Jessica Nielsen, a examinat creatura și a ajuns la concluzia că ar fi vorba despre peștele-Lună sau mola mola, un pește căruia îi plac temperaturile mai ridicate și care a mai fost văzut în apele din Santa Barbara. Cercetătoarea a postat imagini pe Facebook, iar un coleg al său, Thomas Turner, biolog specializat în evoluția speciilor, a mers pe plajă ca să vadă personal creatura. Și el a făcut poze și le-a postat pe site-ul iNaturalist, o rețea de socializare care îi reunește pe biologii din lumea întreagă.

Într-un interviu pentru CNN, biologul a spus însă că acest pește este cel mai neobișnuit pe care l-a văzut vreodată. Nu are coadă, iar toți dinții par să fi fuzionat, prin urmare nu are nici dinți. Gura sa nu este decât o fantă, o deschidere enormă.

Biologul a stârnit curiozitatea mai multor oameni de știință care au început să discute pe iNaturalist în încercarea de a determina specia căreia îi aparține peștele. Marianne Nyegaard, doctorand la Universitatea Murdoch din Perth, Australia, a ajuns la concluzia că este vorba despre un pește mola tecta (în engleză, hoodwinker sunfish), o specie pe care ea însăși a descoperit-o cu numai cinci ani în urmă. „Nu mi-a venit să cred când am văzut fotografiile! Nu aveam nicio îndoială, era clar un pește mola tecta. Să cad de pe scaun, nu alta!”, a declarat cercetătoarea la CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De unde uimirea cercetătoarei? Această specie de pește trăiește în general în emisfera sudică, în apropiere de Australia și Noua Zeeleandă. Cum de a ajuns atunci pește în America de Nord? Oamenii de știință nu au o explicație exactă în privința acestei stranii apariții. Totuși, se știe că peștele Lună poate ajunge foarte departe de habitatul său obișnuit, în căutare de ape mai calde. Rămâne de văzut dacă mai sunt observate și alte exemplare de acest gen în largul coastelor California sau a fost vorba despre un caz izolat.

Peștele mola tecta este mai mare și mai neted decât alte specii de pește-Lună, putând cântări până la 2 tone.

O altă varietate de pește-Lună și-a făcut apariția de două ori într-o săptămână, anul trecut, în septembrie, în largul coastelor vestice ale Scoției, reamintește BBC. A fost o apariție care, la fel, a uimit, pentru că din apele tropicale a ajuns în apele mai reci ale Mării Nordului. De altfel, cele două exemplare n-au supraviețuit. O posibilă explicație ar fi că peştii au urmărit la vânătoare meduzele din Oceanul Atlantic, fiind prinşi de curenţii puternici şi atraşi spre Marea Nordului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri