VIDEO. O ursoaică a ajuns în libertate după 20 de ani. Imagini emoționante

Data actualizării: Data publicării:
Anca_on_the_way_to_Libearty_from_zoo

După aproape 20 de ani de captivitate la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ, o ursoaică va putea să se bucure de întoarcerea în natură. Animalul a ajuns ieri la Sanctuarul urşilor de la Zărneşti, unde îşi va petrece bătrâneţea alături de alţi urşi. 19.000 de oameni au semnat o petiţie prin care cereau ca ursoaica să nu mai stea între gratiile unei cuşti. Călătoria către libertate a durat mai bine de patru ore.

Anca are 24 de ani şi toată viaţa a stat închisă între gratii. La începutul vieţii, timp de 5 ani a fost atracţia unui circ, însă după ce şi-a atacat dresorul a fost dusă la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ. Aici a mai stat aproape 20 de ani într-o cuşcă de câţiva metri pătraţi.

Chiar dacă oamenii de acolo spun că ea avea destul loc să se plimbe liberă, totuşi în zilele cu mulţi vizitatori era băgată într-un ţarc pentru ca oamenii să o poată admira.

În grădina zoologică erau îndeplinite condițiile legale în ceea ce privește spațiul aferent ursoaicei și totodată acest animal sălbatic era foarte bine îngrijit”, a spus Dragoș Chitic, primar Piatra Neamţ.

Până acum patru ani, în aceeaşi cuşcă a stat şi sora ei, Ina, care a fost mai norocoasă şi a ajuns în 2014 în rezervaţia urşilor de la Zărneşti. Acum a fost şi rândul ei. Asta după ce mai mulţi iubitori de animale au văzut condiţiile în care stătea şi au iniţiat o petiţie pentru salvarea ei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

19.000 de semnături au fost strânse şi săptămâna trecută primăria din Piatra Neamţ şi-a dat acordul pentru mutarea la Zărneşti.

„În weekend cel puţin o ţinea închisă în acea zonă cu gratii şi betoane tocmai că acolo putea fi văzută de copii şi de oameni. Ce le arătăm noi copiilor sau ce îi învăţăm noi pe copii dacă le arătăm un urs într-un spaţiu minuscul plin de betoane, într-o închisoare oribilă?”, a spus Paula Ciotloş, vicepreşedinte Asociația "Milioanelor de Prieteni".

Deocamdată, ursoaica Anca va sta în carantină pentru a se acomoda cu noul habitat.

„În primul rând va depinde toată viaţa de om. Să reabiliteze nu vor mai fi şanse, egal zero. De asta depinde de noi, şi de asta noi trebuie să avem grijă de ea”, a spus Florin Ticuşan, managerul rezervaţiei din Zărneşti.

Cu siguranţă va ajunge alături de sora ei. Suntem oarecum curioşi dacă se şi recunosc cu toate că e puţin probabil”, a adăugat Paula Ciotloş, vicepreşedinte Asociația "Milioanelor de Prieteni".

Sanctuarul urşilor de la Zărneşti are 69 de hectare şi este cel mai mare din Europa. Acum aici trăiesc 98 de urşi.

Citiți și:  FOTO. Poveștile triste ale urșilor de la rezervația din Zărnești

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri