Sari la conținut

Casă eco, în vârf de munte

A fost ridicată prima casă de vacanţă ecologică din România, într-o localitate din Braşov, la marginea pădurii. Proprietarul trebuie să plătească doar pentru lemnele de foc. De restul se îngrijeşte locuinţa.

 

Casa este construită pe două etaje. Pentru a economisi cât mai bine energia, unul dintre ele este sub nivelul solului şi făcut din beton, iar partea de sus şi acoperişul sunt în totalitate din lemn. Curentul este generat de panouri fotovoltaice, iar apa curentă vine chiar din râul care trece prin zonă.

Luca Fornaroli, arhitect: „Casa este dotată un spaţiu tehnic unde sunt amplasate bateriile. Acestea pot menţine energia acumulată de panourile fotovoltaice până la trei zile.”

Gerard Doedee, cofondator: „Special la această casă este că spaţiile pentru dormit sunt dedesubt, iar living-ul este deasupra.”

Deşi se află în inima pădurii, constructorii nu au ridicat garduri în jurul casei. Asta pentru ca proprietarii să nu simtă în nicio clipă că sunt limitaţi de spaţiu.

Horia Halmagi, cofondator: „Costurile sunt foarte reduse, energia solară nu costă, apa din izvor nu va fi de asemenea contorizată, iar la partea de încălzire este vorba un termoşemineu care are un consum foarte redus de lemn.”

Locul unde a fost ridicată casa a fost special ales pentru priveliştea superbă pe care o oferă munţii din Vama Buzăului. Constructorul are de gând ca în următorii 3 ani, să ridice 68 de astfel de case, pe o suprafaţă de 68 de hectare, pe care a primit-o de la primăria din localitate. Proiectul e făcut în aşa fel încât cei care vor locui acolo vor vedea de la fereastră doar munţii. O astfel de casă costă 285.000 de euro, are 3 dormitoare şi un living. Există însă şi variante mai ieftine, ale căror preţuri pornesc de la 167.000 de euro.