Ce îi face pe oameni fericiți? Răspunsul cercetătorilor după un studiu de 75 de ani

Data publicării:
OAMENI FERICITI REFERENDUM SCOTIA GettyImages-455684644

Cel mai amănunţit studiu despre fericire a fost realizat pe parcursul a 75 de ani. Psihologii şi cercetătorii au urmărit peste 700 de bărbaţi şi i-au supus în mod regulat unor testări medicale şi psihice. Primul eşantion era format din persoane care trăiau în medii defavorizate, iar al doilea din absolvenţi la Harvard.

Au descoperit că nu conta atât de mult mediul social de provenienţă al bărbaţilor respectivi, nici studiile pe care aceştia le aveau, conta foarte puţin nivelul colesterolului în sânge sau al tensiunii arteriale, ci ce era un predictor pentru o viaţă îndelungată şi sănătoasă erau relaţiile sociale”, a explicat psihologul Cristina Ghenea.

„Oamenii care comunică, care vorbesc, care râd, care se distrează împreună, sunt oameni mult mai sănătoşi şi reuşesc să treacă mai uşor peste toate problemele”, a adăugat psihologul Monica Burcea.

Aşadar, din punct de vedere statistic, o viaţă de cuplu împlinită şi relaţiile sincere cu rudele şi prietenii sunt doi dintre indicatorii de care depinde fericirea noastră.

„Un studiu arată faptul că pe patul de moarte cel mai mare regret este că nu au petrecut mai mult timp cu cei dragi. Iată deci că în ciuda goanei nebune care pe parcursul vieţii o avem şi devine obişnuinţă, la final altele sunt lucrurile care sunt importante cu adevărat”, a explicat psihologul Monica Burcea,

La doar 33 de ani, Veronica Soare strânge bani pentru acte caritabile, este voluntar în diferite proiecte şi face adevărate minuni.

„Nimic nu e imposibil dacă ne dorim foarte tare şi cred că şi asta e unul din secretele fericirii: să înţelegem că putem să facem orice ne dorim!”, a spus Veronica Soare.

Veronica şi-a găsit fericirea în a-i ajută pe alţii. Recent s-a întors dintr-o călătorie în care a mers pe jos câte 25 de kilometri pe zi, timp de o lună. În total a străbătut 910 kilometri. Scopul ei a fost să strângă bani pentru o asociaţie care ajută copiii care suferă de boli de inimă.

Înainte de a pleca am trecut pe la secţia de terapie intensivă de la Marie Curie, am ţinut în braţe o fetiţă adorabilă, pe Natalia, care la cinci luni trecuse deja prin foarte multe. Gândul ăsta că există nişte copii care îndură foarte mult a făcut cumva că toate durerile pe care eu le simţeam la picioare sau în suflet să devină foarte mici. Asta cred că m-a ajutat foarte mult: gândul la îmbrăţişarea Nataliei”, a spus Veronica Soare.

Știința ne dă cheia fericirii

Recompensa psihică pe care oamenii o simt atunci când fac bine cuiva este atât de mare încât apare sentimentul de fericire. Acest lucru a fost confirmat şi de un studiu realizat pe 235.000 de persoane din 126 de ţări. Alte cercetări leagă fericirea de conexiunea cu natura, dar şi de sport şi meditaţie.

„Aerul curat oxigenează sângele, un sânge oxigenat transportat la creier ajută, fluidizează gândirea, linişteşte, expunerea la soare, generarea de vitamina D este foarte importantă ne ajută să luptăm cu depresia”, a explicat psihologul Monica Burcea.

Potrivit cercetătorilor, meditaţia creşte nivelul endorfinelor, care sunt hormonii fericirii. La fel şi călătoriile. Mai mult, simpla planificare a unei călătorii ne face mai fericiţi dacă ne imaginăm ce urmează să facem.

Este foarte important să ne creăm acest obicei al anticipării unui lucru pozitiv care va veni în viaţa noastră. Contează foarte mult cât investim emoţional în aceste lucruri pe care ni le imaginăm. Dacă ele sunt posibile şi ştim sigur că se vor întâmplă, atunci e bine să anticipăm pentru că asta poate să funcţioneze că o recompensă”, a explicat psihologul Cristina Ghenea.

La fel de benefice sunt şi zâmbetele sincere. Potrivit unui studiu realizat la universitatea din Michigan, persoanele care lucrează cu publicul şi trebuie să zâmbească forţat îşi înrăutăţesc starea de spirit. Pe de altă parte, cei care râd sincer au numai de câştigat.

Omul este singura fiinţă care încetează să se joace în momentul în care a ajuns la maturitate. Dacă e să ne uităm în lumea animală sau în regnul animal, animalele dacă au contextul necesar continuă să se joace”, a spus psihologul Monica Burcea.

De altel, terapia prin râs este folosită de specialişti pentru a îmbunătăţi starea de spirit şi de sănătate a oamenilor.

Terapia prin râs ne ajută pentru că secretă în sânge endorfine, moleculele fericirii, ne ajută să avem o relaţie de cuplu foarte bună, pentru că atunci când râdem împreună cu partenerul, când ştim să facem haz de necaz, problemele se diminuează”, a adăugat psihologul.

Toate studiile au însă un numitor comun, pe care atât psihologii cât şi cercetătorii de la marile universităţi din lume îl recomandă: iubirea faţă de propria persoană şi faţă de cei din jur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri