Ce să facă părinții când se îndrăgostesc copiii

Data publicării:
GettyImages-3302008

Urania Cremene este expert în parenting şi vă spune ce să faceţi când se îndrăgostesc copiii!

Cei mai mulți copii trăiesc această primă dragoste la grădiniță și mulți părinți se întreabă ce să facă cu dramele acestor copii. Se îndrăgostesc de cineva, își jură iubire pe viață, apoi se îndrăgostesc de altcineva, cel părăsit face o criză, începe să plângă. Există vreo diferență între îndrăgosteala de la 3-5 ani și cea de la 10-11 sau preadolescență. Se pare că da.

Să ne uităm la această îndrăgosteală de la 3-5 ani care se întâmplă la grădiniță și practic ce are în spate. Toate desenele animate pe care copiii noștri le urmăresc, ca sa nu mai vorbim de cărțile pe care noi le citim copiilor noștri, au la bază o poveste de dragoste între o prințesă și un prinț, zmeul care o fură pe Ileana Cosânzeana, castelul în care se întâmplă nunta de vis și așa mai departe. Practic, un copil înțelege de la vârste foarte fragede că prințul se îndrăgostește de prințesă, se căsătoresc și trăiesc până la adânci bătrâneți fericiți în acel castel de cleștar.

Este aceasta o îndrăgosteală reală, mai exact are conotații erotice? Nicidecum. Până la șapte ani copilul nu are o reprezentare sexuală în minte, ceea ce face e să copieze comportamentele celorlalți și să dea în zona de realitate, basmului un fir epic. Practic aduce fantezia în realitate și atunci își caută prințesa sau prințul.

Cu trecere timpului această îndrăgosteală începe să capete și conotații erotice. Undeva pe la 7-8 ani, diferențele de gen încep să cât se poate de bine evidențiate. Ce faci cu aceste drame? Ca părinte te poți gândi că poți prelua din aceste provocări pe care copilul tău le are, câteva lecții importante pe cae poți să le predai. Mai exact, faptul că tu iubești pe cineva nu înseamnă că acea persoană trebuie să te iubească înapoi. Nu e ca și cum ai tăia o factură și celălalt îți datorează ceva.

Dacă tu simți ceva pentru un coleg sau o colega a ta, îi vei spune copilului tău, asta nu înseamnă că acea colegă sau coleg nu pot alege să se îndrăgostească de altcineva. Asta e o lecție valoroasă pe termen lung, ceilalți nu ne datorează nimic.

Pe de altă parte, în momentul în care iubești pe cineva, iubirea se face din ce în ce mai mare și în tine, nu e ca și cum ai dat ceva și nu se mai întoarce înapoi.

Atâta vreme cât vor prelua aceste lecții de la noi, dramele poate că vor fi din ce în ce mai atenuate și adolescența îi va prinde cu această valoroasă. Ceilalți nu ne datorează iubire înapoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri