Sari la conținut
News Alert

Aroma delicioasă care te poate ucide. În SUA a fost declarată ilegală

Folosite frecvent la deserturi, boabele de tonka oferă o aromă puternică și delicioasă. Gustul deosebit dulceag care combină scorțișoara, migdalele, vanilia și cuișoarele le-au transformat în unele dintre cele mai parfumate condimente folosite în prăjituri și siropuri de marii cofetari.

shutterstock_513258118

Foto: Shutterstock

Însă, pe cât sunt de aromate, pe atât pot fi de periculoase. „Atât timp cât nu sunt folosite în cantități mari, pentru că pot provoca decesul, boabele de tonka sunt cu adevărat delicioase,” precizează Thomas Raquel, chef la un restaurant din New York, citat de BBC

Foarte populare în industria alimentară în țări precum Franța și Germania datorită aromei puternice, boabele de tonka sunt interzise în Statele Unite din cauza conținutului de cumarină care, în cantități mari, poate fi extrem de toxică. Boabele de tonka pot conține, în medie, 1% până la 3%, cumarină.
Comerțul de boabe tonka este ilegal în SUA încă din anul 1954 din cauza conținutului de cumarină care le oferă savoarea deosebită. Această substanță toxică se mai găsește natural în sute de plante precum iarbă, lavandă sau cireșe.

Studiile efectuate pe animale au arătat că aceste boabe pot fi toxice, chiar și în cantități mici provocând răni grave ficatului în interval de doar câteva săptămâni. De exemplu, la oi, o cantitate de 5 grame este fatală.

Boabele de tonka provin dintr-un copac des întâlnit în regiunea Amazonului, în pădurile tropicale din Venezuela, Brazilia, Columbia, Guyana Franceză, Guyana, Peru și Surinam. Culoarea lor variază de la cafeniu roșcat la negru, și au o lungime de 2 centimetri până la 5 centimetri. Sunt folosite atât în industria alimentară, cât și în cea a parfumurilor, a tutunului, a cafelei și a băuturilor alcoolice. Boabele de tonka au fost folosite și la aromatizarea tutunului de pipă, oferindu-i un parfum deosebit. Pentru deserturi, boabele de tonka se rad fin, praful adăugându-se în preparate. Unii cofetari folosesc și boabele întregi, dar le scot înainte de a servi preparatul.