Video Brânza cu gust diferit în funcție de muzica cu care a fost „tratată”. Un producător spune că a găsit dovada științifică

Data actualizării: Data publicării:
branza muzicala

Caşcavalul e nelipsit din bucătăriile din toată lumea. Acest lucru se datorează, în parte, producerii sale în masă, care a început în Elveţia, în regiunea Emmental, unde este creat regele tuturor brânzeturilor. Iar acum, un experiment adaugă o nouă dimensiune reţetelor tradiţionale. Producătorul de brânzeturi Beat Wampfler spune că a găsit dovada ştiinţifică pentru faptul că muzica poate produce o diferenţă de gust. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Valea Emmen, sau Emmental, e locul din care provine cea mai cunoscută brânză elveţiană. Şi unul dintre producătorii de aici vrea să-şi facă produsele şi mai gustoase.

Beat Wampfler este veterinar şi producător de brânză şi vrea să revoluţioneze lumea brânzeturilor.

Beat Wampfler, producător de brânză: Această brânză emmentaler are doi ani şi jumătate. În ea lucrează microorganisme - în cea mai mare parte bacterii. Şi e uimitor faptul că îi pot afecta aroma până la ultima fărâmiţă.

Wampfler vrea să facă aceste bacterii să înceapă să vibreze la auzul muzicii. El crede că acest lucru ar putea schimba gustul brânzei sale.

Beat Wampfler, producător de brânză: Când pui mâna pe roata de brânză şi simţi undele sonore străbătând-o, e greu să crezi că nu ar avea un efect asupra ei.

Experimentul lui Wampfler a primit puţin ajutor de la studenţii Universităţii de Arte din Berna. Timp de mai mult de şase luni, ei vor cânta serenade brânzei sale, cu o serie întreagă de ritmuri şi sunete, printre care

Undele sonore vor trece prin roţile de brânză, făcându-le să vibreze în moduri diferite... în funcţie de muzică.

Manolo Müller, student la Universitatea de Arte din Berna: Hip-hop are mult bass. Piesele clasice sunt foarte dinamice, cu secţiuni liniştite, dar şi cu unele foarte sonore.

Aşadar, oare brânza chiar este în mod perceptibil diferită după mai mult de jumătate de an de „iradiere acustică”?

Beat Wampfler, producător de brânză: Nu simt o diferenţă de aromă, la cea „tratată” cu rock and roll. Dar sper să o pot simţi la gust.

Un juriu alcătuit din bucătari şi artişti evaluează rezultatele experimentelor. Şi ajung rapid la o concluzie fără echivoc:

Peter Kraut, Universitatea de Arte din Berna: Cea mai importantă concluzie este: Da, există diferenţe.

Conform experţilor de aici, hip-hopul a dat cele mai bune rezultate.

Michael Harenberg, muzicolog, Universitatea de Arte din Berna: Sunt foarte surprins de rezultat. Eu cred că ritmul constant şi intensitatea hip-hopului au un fel de efect asupra brânzei în timpul procesului de maturare.

Ce părere au ceilalţi membri ai juriului?

Adrian Mäder: Mi s-a părut că brânza „tratată” cu muzică rock a avut gustul cel mai bun. Probabil pentru că a avut gustul cel mai penetrant - cu aromă de rock'n roll.

Parathan Arulrajah: Brânza hip-hop e foarte delicată, şi, de asemenea, uşor dulceagă.

Wampfler e fericit că brânza hip-hop a avut recenzii atât de entuziaste. Asocierea acestui produs cu genuri muzicale ar putea stârni interesul tinerei generaţii.

Beat Wampfler, producător de brânză: Mulţi tineri nu s-au gândit niciodată mai bine la Emmentaler, la brânză tare, nepasteurizată, şi produse de acest gen.

Din acest motiv, etichete ca „Emmentaler hip-hop” sau „Emmentaler techno” ar putea avea mare succes în rândul lor. Un laborator verifică acum dacă există diferenţe cuantificabile între diferitele tipuri de brânză.

Şi să nu uităm un gen muzical tradiţional al regiunii. Cine ştie? Poate că într-o bună zi „Emmentaler iodler” ar putea fi următorul mare succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri