Video Cum arată „fabrica de fripturi”, locul unde se produce carnea de laborator

Data publicării:
femeie in laborator
Carnea de laborator, odată un concept științifico-fantastic, e tot mai aproape de farfuriile noastre.

Carnea de laborator, odată un concept științifico-fantastic, e tot mai aproape de farfuriile noastre. Tehnologia există, mai trebuie doar găsite mijloacele pentru a crește producția. Iar aprobările sunt pe drum. În Statele Unite, un organism cheie de reglementare a aprobat pieptul de pui cultivat în cuve de oțel ca fiind sigur pentru consum uman. Uniunea Europeană lucrează și ea la cadrul legal. În Singapore e deja în restaurante, dar la un preț premium. Companiile speră ca până în 2030 să poată concura cu carnea convențională.

Uma Valeti, CEO Upside Foods: Carnea de cultură este carne, nu este o alternativă la carne. Este carne crescută din celule animale adevărate. Ceea ce facem este să luăm celule animale de înaltă calitate, să zicem, de la o vacă, de la un porc, de la un pui sau homar. Alegem celule capabile să crească în afara animalului într-un mod robust și sănătos.

După cum puteți vedea, Michelle scoate una dintre băncile de celule din rezervorul de azot lichid. Le putem stoca acolo ani sau decenii. Vor scoate celulele, le vor dezgheța și le vor crește într-un mod foarte curat.

Carnea cultivată este derivată dintr-o cantitate mică de celule colectate de la animale, care sunt apoi hrănite cu nutrienți, crescute în vase enorme de oțel numite bioreactoare și procesate în ceva care arată și are gust exact ca o bucată de carne adevărată.

Uma Valeti, CEO Upside Foods: Acesta este un vas de 6.000 de litri care conține hrana pentru celulele animale. Aici sunt amestecați toți nutrienții. Dacă te uiți pe aici, poți vedea un lichid, care este amestecat cu nutrienți, vitamine și minerale, oxigen. Toate acestea sunt amestecate acolo și care devin hrană curată pentru celulele animale.

Aici suntem la etajul de producție. Aici avem o mică parte din ceea ce este în spate, unde creștem celulele. Acesta este un cultivator. Aici celulele animale cresc și se dublează la fiecare 18 ore sau 24 de ore.

Sectorul cărnii cultivate a strâns până acum investiții de aproape două miliarde de dolari la nivel global.

Cea mai mare provocare pentru companii este creșterea capacității de producție atfel încât să poată pătrunde în supermarketuri și restaurante.

Companiile care produc carne cultivată scot în evidență faptul că produsul lor este ecologic și este obținut fără vătămarea animalelor.

Uma Valeti, CEO Upside Foods: Partea remarcabilă este că nu a trebuit să creștem și să sacrificăm niciun pui pentru a obține carne adevărată din el. Și are exact gust de pui. Este ceea ce ne-am obișnuit să mâncăm de mii de ani.

O altă bilă albă este că obținerea cărnii într-un vas de oțel ar putea reduce impactul asupra mediului.

Deocamdată mulți oameni simt aversiune față de carnea obținută în laborator. Într-un sondaj de anul trecut, 35% dintre cei care mănâncă carne și 55% dintre vegetarieni au spus că sunt prea dezgustați pentru a o încerca.

Până acum, o singură țară din lume, Singapore, a aprobat produsul pentru vânzare. Ar putea urma în curând Statele Unite. Uniunea Europeană, Israelul și alte țări lucrează, de asemenea, la cadre de reglementare a cărnii de cultură pentru consum uman.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri