Festivalul sarmalelor din Salonta

Data publicării:
sarmale

15.000 de sarmale au fost pregătite în acest weekend la Salonta, în județul Bihor. Zece echipe de bucătari și-au încins ceaunele, au tocat carnea și au pregătit compoziția ca să facă cele mai bune sarmale. Când au fost gata, au fost împărțite gratuit localnicilor şi turiştilor.

Fiecare echipă a avut la dispoziție două ore pentru a pregăti tradiționalele sarmale. Cu o vastă tradiție sunt localnicii din Avram Iancu unde varza se cultivă pe zeci de hectare de teren.

Sandu Condoroș: „Varza contează foarte mult, pentru că e ținută cu două săptămâni poate chiar și mai bine înainte este păstrată la murat.”

Pe lângă varză, bucătarii folosesc carne proaspătă de porc și de vită, orez, piper, sare și slănină afumată.

Cum fiecare echipa a avut de pregătit cel puțin 700 de sarmale, autoritățile locale s-au implicat și au pus la dispoziţie materia primă.

Gheorghe Morar, viceprimarul comunei Avram Iancu: „I-am sponsorizat cu materia necesară pentru prepararea celor mai gustoase sarmale.”

Cel mai vârstnic participant este Viorel Sala, ajuns la 64 de ani. Face sarmale de 20 de ani.

Viorel Sala: „Din practică am învățat, pentru că sunt necăsătorit, sunt burlac convins. Am fost obligat, acum nepoatele mă ajută, de când au crescut.”

Ioan Sala, organizatorul evenimentului: „În doi ani ne pregătim să intrăm în Cartea Recordurilor, am vrea să gătim cel puțin 30.000 de sarmale ca să batem recordul.”

Organizatorii au pregătit și o tombolă pentru cei prezenți. Banii obținuți vor fi donați unei familii cu probleme din Salonta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri