Sari la conținut

În perioada sărbătorilor, oamenii se îngrașă și 3 kilograme. Sfaturile nutriționiștilor

Nutriţioniştii vin cu recomandări pentru vacanţa de Crăciun şi spun că trebuie evitate excesele alimentare în această perioadă plină de ispite culinare, iar orele de masă, hidratarea, mişcarea sau odihna joacă un rol important pentru a avea sărbători liniştite şi pentru a evita luarea în greutate.

masa craciun

FOTO: Shutterstock

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu precizează că, înainte de orice, trebuie înţeles faptul că scopul acestei perioade este menţinerea greutăţii şi în niciun caz scăderea ei, pentru că acest ultim demers ar aduce multă frustrare şi indispoziţie prin limitele stricte pe care le impune.

''Se pare că după o astfel de perioadă există o creştere ponderală de 2-3 kg, care nu se mai pierd în totalitate în anul care tocmai va începe. Peste tot în lume se caută soluţii la problema menţinerii greutăţii corporale în perioada vacanţei de Crăciun. Un studiu britanic recent recomandă cântărirea constantă în această perioadă, fapt care ar conduce la un spor ponderal minim, sub 0,4 kg, comparativ cu 2,5 kg, creşterea în greutate a celor care nu se cântăresc decât la sfârşitul vacanţei. Cert este că nu e deloc uşor să se controleze această perioadă plină de ispite culinare şi de indulgenţă de rigoare, însă cu o abordare raţională, fără presiune, se poate depăşi decent şi fără şifonări semnificative ale imaginii toată această parte a anului'', declară, pentru Agerpres, medicul.

Potrivit acesteia, concentrarea ar trebui să fie pe bucuria de a gusta din alimentele de calitate, adică pe ce se consuma şi nu pe ce e interzis în mod obişnuit.

Contorizarea caloriilor este, de asemenea, o strategie păguboasă, pentru că se pot consuma alimente de calitate nutriţională inferioară, goale de nutrienţi şi care se văd repede pe cântar, menţionează nutriţionistul.

''Şi dacă, atunci când suntem în vizită sau suntem invitaţi, e mai greu de controlat calitatea alimentelor, acasă acest lucru se poate face cu uşurinţă. Şi acest demers ar fi necesar să înceapă de la lista de cumpărături. Planificarea acestei liste este importantă, aşa cum este important să se meargă la cumpărături numai după un mic dejun sau un prânz corect consumat, fără riscul de a umple coşul cu tot ce-i mai gustos şi mai procesat'', sfătuieşte medicul.

Aceasta arată că respectarea reţetelor tradiţionale, fără folosirea surogatelor, este importantă în economia echilibrului emoţional în această perioadă.

''Grija de a înlocui maioneza de casă, clasică, cu ou cu o maioneză light făcută cu lapte sau numai muştar, de a înlocui cartoful de la salata boeuf cu cartof dulce, de a face cozonacul cu îndulcitor stresează şi rezultatul este frustrarea. Frustrare că produsul finit nu e la fel de gustos cum era cândva, frustrare pentru tot extra efortul depus. Mai utilă ar fi grija pentru calitatea alimentelor, în special a cărnii (iar carnea de porc, de pasăre de curte merită căutate), şi pentru metoda de gătire a produselor tradiţionale: nu se prăjeşte ceapa pentru sărmăluţe, nu se frige carnea de porc în flacără directă, mai ales dacă nu a fost degresată, nu se foloseşte gelatina de sinteză la piftie, ci se fierbe carnea cu oasele de rigoare cu multă răbdare, nu se foloseşte ulei procesat la cald pentru gătire, maioneză, ci unul presat la rece'', este recomandarea medicului.

Timing-ul meselor este şi el important, ne spune nutriţionistul.

''De cele mai multe ori în zilele de sărbătoare se sare peste micul dejun şi prânzul durează de la ora 12,00 până la ora 20,00, fără nicio socoteală a cronologiei în care sunt consumate alimentele. Mai ales dacă s-a postit, e important să se introducă alimentele tradiţionale în cantităţi mici şi însoţite de legume proaspete şi multă apă/ ceai neîndulcit pentru o bună reacomodare a organismului cu alimentele de origine animală. Aşadar, micul dejun rămâne important şi în această perioadă şi se vor alege variante proteice însoţite de legume de sezon cu provenienţa cât mai locală sau măcar europeană'', arată Alexandrescu.

Pentru a uşura aportul energetic de la masa de prânz, aperitivele de tip tobă, leber, muşchi se vor consuma dimineaţa, lăsându-se o pauză de minimum 3 ore până la următoarea avalanşa de alimente, care la prânz sunt mai consistente. Cina n-ar prea avea motiv să existe în zilele de Crăciun sau poate să fie constituită din lactate fermentate - chefir, sana, iaurt de băut parţial ecremate, sfătuieşte medicul.

O altă recomandare a nutriţionistului se referă la murături.

''Murăturile, conservele vedetă ale sezonului, vor fi pregătite în saramură, nu în oţet, pentru a beneficia de calităţile alimentului fermentat (acid lactic şi bacterii cu tulpini probiotice) atât de necesare sistemului digestiv greu încercat în această perioadă'', mai spune Lygia Alexandrescu.

Şi pentru cozonac medicul face anumite recomandări. ''Cozonacul este absolut firesc să fie pe masă, însă nu se va consuma imediat după o masă bogată în proteine şi grăsimi, cum e prânzul. La 2 ore după prânz şi după ce s-a făcut niscaiva mişcare, măcar şi spălatul vaselor, dacă nu chiar o jumătate de oră mers pe jos, se poate consuma o felie de cozonac, ideal de casă, fără E-urile de rigoare'', menţionează medicul.

Atenţie trebuie acordată şi mărimii porţiei, evitării alimentelor grase, a celor obţinute prin prăjire, precum şi a sosurilor grele (chiar şi în salate), limitării alimentelor care favorizează indigestia: suc de portocale sau de roşii, condimentele în exces, mai ales sarea iodată - avertizează nutriţionistul.

Hidratarea corectă este esenţială. Apa - trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi dese pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea.

În ceea ce priveşte alcoolul, consumul acestuia necesită o atenţie sporită întrucât consumul lui excesiv creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastro-intestinale.

''Cu toate acestea, de sărbători se consumă mari cantităţi de alcool sub diverse forme. Vinul roşu este băutura sezonului şi trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) şi, de asemenea, nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creşterea cantităţii consumate. Vodca este alcool pur şi care prin metabolizare se transformă în compuşi toxici, deci trebuie monitorizată cu atenţie cantitatea consumată. Pentru a ţine o evidenţă clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neterminat'', spune specialistul în nutriţie.

Mişcarea după fiecare masă copioasă este importantă pentru menţinerea valorilor glicemice în nişte limite cât mai apropiate de cele normale, a tonusului muscular, pentru o digestie mai uşoară - este o altă recomandare a medicului.

Odihna şi mai ales somnul de minimum 7 - 8 ore/noapte vor ajuta la o mai bună recuperare fizică şi emoţională în această perioadă.

''Şi astfel, prin intervenţii minore nestresante asupra obiceiurilor alimentare şi cu o atitudine pozitivă, se pot trăi frumos aceste sărbători creştine minunate'', concluzionează Lygia Alexandrescu.

Etichete: dietă , masa de craciun , cura de slabire , nutritionisti , lygia alexandrescu

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale