(P) Cuptor electric sau pe gaz? Ce să alegi

Data actualizării: Data publicării:
digi24-cuptor-electric.V2

Care este cel mai bun cuptor pentru coacere? Îți prezentăm în rândurile ce urmează toate avantajele și dezavantajele cuptoarelor cu gaz și electrice, pentru a afla care este cel mai potrivit pentru tine.

Indiferent dacă ai descoperit că iubești bucătăritul sau vrei doar să faceți ceva special pentru o ocazie specială, iată care este cel mai bun cuptor pentru coacere.

Folosirea unui cuptor cu gaz pentru coacere

Avantaje:

- Spre deosebire de cuptoarele electrice, căldura de la un cuptor cu gaz este instantanee, deci se încălzește foarte repede.

- Dacă locuința ta este deja echipată cu o conductă de gaz, un cuptor cu gaz va fi mai rentabil decât un cuptor electric.

Dezavantaje:

- Cuptorul nu se încălzește la fel de uniform, deoarece temperatura poate fluctua foarte mult.

- Majoritatea cuptoarelor cu gaz au „puncte fierbinți”, care afectează modul în care sunt gătite uniform alimentele.

- Interiorul cuptorului cu gaz tinde să fie mai umed decât celelalte tipuri de cuptoare, ceea ce duce la probleme cu rumenirea și mărunțirea alimentelor.

Sfaturi pentru coacere:

- Datorită punctelor fierbinți notorii, este imperativ să rotești tăvile de gătit în timpul gătitului.

- Pentru a face cuptorul să se încălzească mai uniform, așază o piatră de pizza pe cel mai jos raft al cuptorului. Cu toate acestea, nu găti direct pe piatră (ea fiind acolo pentru a uniformiza căldura).

- Întrucât este mai umed într-un cuptor cu gaz, ia în considerare să așezi pe raftul superior articolele de gătit pe care vrei să le rumenești mai mult sau să mărești temperatura cuptorului cu 25 de grade pentru a obține o mâncare mai crocantă.

- Evită să gătești în ustensile de copt din metal, deoarece acest lucru poate provoca arderea alimentelor în partea de jos.

Folosirea unui cuptor electric pentru coacere

Avantaje:

- Deoarece un cuptor electric se încălzește și se răcește încet, căldura radiantă produsă este destul de constantă și uniformă, cu mai puține vârfuri și scăderi de temperatură.

- Interiorul unui cuptor electric rămâne uscat, ceea ce ajută alimentele să se rumenească și să devină maro auriu.

- Când bobinele sunt complet aprinse, este o căldură mai puțin intensă, deci nu trebuie să îți faci griji la fel de mult cu privire la arderea alimentelor în partea inferioară.

- Un cuptor electrice costă mult mai puțin decât cuptoarele cu gaz.

Dezavantaje:

Spre deosebire de căldura de la gaz, un cuptor electric durează puțin până se încălzește la temperatura maximă.

- Mâncarea ta se poate rumeni cu ușurință într-un cuptor electric.

Sfaturi pentru coacere:

- Deoarece durează puțin până ce un cuptor electric se încălzește, ia în considerare preîncălzirea mai mult decât crezi că este necesar, pentru a asigura o temperatură optimă.

- Pentru a evita rumenirea excesivă a alimentelor, așază puțină folie de aluminiu peste partea superioară a vasului dacă observi că marginile sau partea de sus încep să se rumenească cu mult înainte ca restul vasului să fie gătit.

- „Punctul dulce” al unui cuptor electric este în mijloc. Pentru mâncarea gătită bine și uniform, așază tăvile pe raftul din mijloc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri