Sari la conținut

Sarmale în foi de urzică asiatică

Sarmalele în foi de varză sau de viţă de vie ar putea deveni o amintire dacă cercetătorii de la Staţiunea Legumicolă Buzău vor reuşi aclimatizarea urzicii asiatice. Planta care creşte sub forma unor tufe înalte de doi metri s-a adaptat bine mediului din România şi are avantajul că, spre deosebire de varză, spre exemplu, poate fi recoltată la doar o lună de la însămânţare.

Urzica asiatică creşte acum şi la Buzău, deocamdată doar în staţiunea de cercetare.

Perilla Frutescens a fost adusă la statiunea din Buzău în urmă cu doi ani. Planta s-a adaptat foarte bine şi până acum niciun dăunător nu a creat pagube culturii. Poate ajunge, după cum se poate vedea, la înălțimi foarte mari, de peste 2 metri.

Cercetătorii cred că planta poate înlocui cu succes varza, foile de viţă sau ştevia pentru sarmale. Mai ales că nu înţeapă. De altfel, în Asia se fac mâncăruri similare sarmalelor, cu orez.

„Au o aromă dulce, o aromă plăcută şi sunt foarte fine”, spune Costel Vânătoru, cercetător Staţiunea Legumiculă Buzău.

Urzica asiatică are şi proprietăţi medicinale. Din ea se obţine şi un ulei care îi poartă numele.

Acest ulei reprezintă o sursă bogată în Omega 3, este folosit şi la boli cardio respiratorii astm bronşic”, spune Bianca Zamfir, cercetător.

Nutriţioniştii recomandă planta pentru cardiaci, diabetici sau cei care suferă de reumatism. În acelaşi timp combate şi previne răceala şi gripa.

„Are un conţinut bogat de vitamine minerale şi fibre şi atunci ar fi de preferat să fie consumată în detrimentul alimentelor care au un conţinut foarte mare în grăsimi animale”, afirmă Monica Mocanu, nutriţionist

Anul acesta la Buzău a fost plantat doar un rând cu urzică asiatică. De la anul, cercetătorii se gândesc să mărească numărul de plante. Dacă nu va fi nici o problemă, urzica ar putea ajunge pe piaţă şi chiar în farfuriile românilor.