Din ce în ce mai mulți oameni aleg să nu facă sex. Pe mulți, decizia i-a făcut mai fericiți ca niciodată

Data actualizării: Data publicării:
Happy single woman breathing fresh air standing in a park
Foto: Profimedia

Din ce în ce mai mulți tineri își pierd interesul pentru sex. Potrivit unui sondaj național de sănătate și comportament sexual făcut în SUA, între anii 2009 și 2018 a existat o creștere în rândul adolescenților care nu au raportat nicio activitate sexuală, de la 28,8% până la 44,2%. În același timp, ultimul sondaj privind atitudinile și stilurile de viață sexuală din Marea Britanie a arătat că 16% dintre bărbați și 22% dintre femeile cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani erau inactivi sexual și, pentru majoritatea dintre ei, acest lucru nu reprezinta o problemă, relatează The Guardian

Din ce în ce mai mulți oameni aleg să nu mai facă sex ocazional sau cu persoane care nu sunt capabile de un angajament de lungă durată. Decizia de a nu pune presiune pe sine pentru a găsi un partener i-a făcut pe mulți dintre aceștia mult mai fericiți.

În urmă cu trei ani, Caitlin ieșea dintr-o relație abuzivă și nu era pregătită să întâlnească pe altcineva. Apoi a venit pandemia de Covid, iar restricțiile de circulație au împiedicat-o să cunoască alți oameni. 

„Am crezut că în acea perioadă am nevoie de spațiu pentru a mă vindeca și a reflecta la lucrurile prin care am trecut”, spune ea. Spre sfârșitul anului 2020, artista în vârstă de 23 de ani a început terapia.

„Mi-am dat seama că, dacă voi fi activă sexual, aveam nevoie de cineva care să-mi înțeleagă trecutul și de unde vin. Nu vreau să fiu cu cineva decât dacă știu că e pregătit pentru un angajament și nu mă grăbesc să găsesc asta.”

„Experimentând lucruri, fără ca o altă persoană să fie implicată în actul sexual, mi-a permis să mă bucur cu adevărat de experiență”

Ea obișnuia să folosească aplicații de dating, dar îi era greu să întâlnească bărbați care să-și dorească o relație, ci mai degrabă cunoștea bărbați care voiau doar sex.

„Mi-am dat seama că, odată ce le-aș fi spus că nu vreau să mă culc cu ei, ar fi încetat să mai vorbească cu mine. Am găsit mulți bărbați care pretindeau că își doresc o relație serioasă și imediat după ce făceam sex dispăreau. E dificil, pentru că genul ăsta de întâlniri fac parte dintr-o cultură în care relațiile sunt bazate doar pe sex”, spune ea.

Caitlin este singură de trei ani și spune că e fericită cu alegerea ei. Nu îi este dor să facă sex, spune ea, iar despre sexul ocazional nici nu poate fi vorba, deși câteodată, atunci când vede cupluri fericite și compatibile sexual se întreabă de ce nu poate avea și ea asta.

Faptul că nu face sex cu alte persoane are beneficiile sale, consideră tânăra.

„Am învățat care sunt lucrurile care îmi plac cu privire la actul sexual, iar la asta nu m-aș fi așteptat. Credeam că o asemenea decizie m-ar dezavantaja mai degrabă, însă mă simt mai încrezătoare în sexualitatea mea”, a spus Caitlin.

„Cred că experimentând diferite lucruri, fără ca o altă persoană să fie implicată în actul sexual, mi-a permis să mă bucur cu adevărat de experiență”, spune ea.

În același timp, a încetat să mai pună presiune pe ea în ce privește găsirea unui partener.

„Sunt alte lucruri pe care vreau să mă concentrez. Acum privesc lucrurile astfel: e vorba despre cine se potrivește în viața mea, mai mult decât nevoia mea de a avea pe cineva alături.”

În mediul online, acest stil de viață a devenit foarte popular. Cei care nu sunt interesați de o viață sexuală activă susțin că se pot concentra mai bine asupra altor lucruri, că au o sănătate mintală mai bună și că au mai multă energie.

Expert: „Oamenii au devenit din ce în ce mai puțin activi sexuali, iar mulți dintre ei au renunțat de tot la sex”

„Fenomenul coincide cu un alt trend valabil în prezent, care presupune să faci mai puțin sex, cu mai puțini parteneri”, spune dr. Justin Lehmiller de la Institutul Kinsey pentru Cercetare în Sex, Gen și Reproducere este un institut de cercetare de la Universitatea Indiana. „Oamenii au devenit din ce în ce mai puțin activi sexuali, iar mulți dintre ei au renunțat de tot la sex”, spune acesta. Multe studii privind comportamentului sexual, în diferite țări, arată acest lucru.

Ultimul sondaj național privind atitudinile și stilurile de viață sexuală din Marea Britanie a constatat că 16% dintre bărbați și 22% dintre femeile cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani erau inactivi sexual. Dintre cei care au avut anterior experiență sexuală, majoritatea nu au fost nemulțumiți de situația lor, în timp ce aproximativ o treime dintre bărbați și un sfert dintre femei au raportat că sunt nemulțumiți, tinerii fiind chiar mai nemulțumiți decât persoanele în vârstă. Datele Natsal sunt vechi de peste 10 ani, însă realizatorii săi au remarcat într-o lucrare din 2019 cât de puține lucruri se cunosc despre acest fenomen.

Potrivit unui sondaj național de sănătate și comportament sexual din SUA, între anii 2009 și 2018 a existat o creștere în rândul adolescenților care nu au raportat nicio activitate sexuală (în parteneriat sau singuri). Procentul a crescut de la 28,8% până la 44,2% la bărbații tineri și de la 49,5% la 74% în ce privește femeile tinere.

Într-un interviu, autorii studiului au evidențiat mai mulți factori care contribuie la acest fenomen, inclusiv jocurile și rețelele sociale. Un alt motiv ar fi mai multă conștientizare privind asexualitatea ca identitate. Experții invocă de asemenea o scădere a consumului de alcool sau o creștere a practicilor „sexului dur”, care poate să fie înfricoșător sau dezamăgitor pentru mulți oameni.

Lehmiller vorbește despre riscurile asociate sexului, în special pentru femei. În același timp, el face referire la calitatea orgasmului, care diferă de la femei la bărbați, iar pentru că sexul poate fi mai puțin satisfăcător pentru femei, acestea își pot pierde interesul.

„Dacă îl vezi ca pe un lucru cu risc ridicat și cu recompensă scăzută, ai putea decide că ești mai bine fără el”, spune acesta.

„Indivizii pot percepe sexul și relațiile ca fiind o distragere a atenției sau niște lucruri fără sens până când nu își vor găsi stabilitatea în alte circumstanțe de viață”, explică acesta. Studiile, cariera, eforturile de a face economii pentru o locuință sau alte lucruri devin astfel o prioritate. 

Aplicațiile au schimbat modul în care mulți oameni își găsesc parteneri, dar, după cum subliniază Lehmiller, întâlnirile online sunt o arenă „în care există mult comportament toxic și respingere brutală”, iar asta poate face ca sexul și relațiile să devină stresante și cu mize mari.

„Unii oameni ar putea concluziona că o pauză de la mediul ăsta este benefică pentru sănătatea lor mintală”, concluzionează el.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri