Sari la conținut

Sfatul unui expert pentru părinţii care vor să facă din copii ceea ce nu au reușit ei

Nu sunt puțini părinţii care pun presiune pe copiii lor ca să devină ceea ce ei nu au reuşit. De exemplu: ei visau să devină patinatori, dar pentru că nu au reuşit, îşi duc copiii la patinaj, fără ca cei mici să fie interesaţi de acest sport. Ce-i de facut în acest caz? Ne spune Ana Bîkova, expert în relaţia dintre părinţi şi copii.

"Aceşti părinţii nu văd copilul ca pe o fiinţă independentă, ci îl văd ca pe o continuare a ego-ului lor, ca şi cum copilul ar fi un al doilea "eu". Ceea ce nu am reuşit să fac atunci când a fost timpul, trebuie să facă acum copilul meu. Este aceeaşi situaţie ca atunci când îi spui copilului: "Nu trăi viaţa ta! Trăieşte-o pe a mea!"

Eu, de obicei, îi sfătuiesc pe aceşti părinţi să-şi realizeze singuri visele din copilărie! De exemplu, dacă mama nu a reuşit în copilărie să înveţe să patineze şi vrea ca al ei copil să înveţe, iar el nu vrea, mai bine ar fi cinstită cu ea şi, s-ar duce singură să patineze.

Nu ştiu cum este la voi, dar, la noi, sunt foarte populare diferite cursuri pentru adulţi. Adulţii se duc să învețe să cânte la diferite instrumente, iau lecţii de canto, de dans. Este sănătos. Înainte exista prejudecata că, dacă nu înveţi în copilărie, de la o anumită vârstă nu mai poţi învăţa. Acum, s-a schimbat această mentalitate. Adulţii pot merge să a cursuri de balet. Deci, singuri îşi realizează visele şi iau acea presiune de pe umerii copilului," a explicat Ana Bîkova, expert parenting.