Modul surprinzător în care Primul Război Mondial a revoluţionat viața femeilor

Data actualizării: Data publicării:
moda

Alăturarea dintre modă şi Primul Război Mondial poate părea surprizătoare. Cu toate acestea, tragicul eveniment istoric a adus mari schimbări în istoria modei. Femeile au trecut de la corset la pantaloni şi de la trenă la fusta care lăsa să se vadă glezna.

Eleganţă sub orice chip! Asta urmăreau femeile la începutul secolului trecut, chiar dacă uneori vestimentaţia de zi cu zi nu era deloc confortabilă. Doamnele apelau la fel şi fel de trucuri pentru a păstra silueta de amforă, atât de râvnită în acele vremuri.

Raluca Partenie - doctorand la Institutul de Istorie Nicolae Iorga: Pentru că aveau rochii atât de strâmte în partea jos, doamnele erau nevoite să-şi lege genunchii ca să nu rupă rochia şi presa a vuit, s-au născut multe bancuri în perioada aceea, se numea fusta împiedicată. Şi foarte nostim era când doamnele erau nevoite să se grăbească şi făceau nişte salturi ca de canguri.

Odată cu Primul Război Mondial, întreaga lume a fost zguduită din temelii. La fel şi mentalităţile. Schimbările care au avut loc pe plan politic, social, economic şi cultural, nu au ocolit nici moda. Paradoxal, în vreme de restricţii majore, în vestimentaţie a apărut libertatea.

Raluca Partenie - doctorand la Institutul de Istorie Nicolae Iorga: A fost o modă foarte interesantă. Bineînţeles că era mai sobră, mai modestă, fiind ani de război, nu vorbim de lux, nu vorbim de materiale foarte preţioase, în schimb s-au întâmplat anumite schimbări de esenţă în modă. Atunci s-a trecut de la ideea veche a modei, care implica corsetul, fustele lungi, s-a trecut la ceea ce este valabil şi astăzi, libertatea de mişcare, designul inteligent, eficienţa economică, toate lucrurile astea atunci s-au inventat, să-i spun aşa. Avem, pe de o parte, partea socială, implicarea femeilor, ele devin mai active, nu puteau alerga sau lucra în fabrică în corset şi cu rochie lungă, cu trenă, este evident. Şi atunci şi-au scurtat fustele, foarte important, a fost o mare revoluţie, o revoluţie de 20 de centimetri, ni se pare nouă foarte puţin, dar de fapt atunci a fost de-a dreptul şocant.

Raluca Partenie a documentat ţinutele de dinainte şi din perioada războiului şi le-a adunat într-o lucrare unică în România - Moda în Primul Război Mondial. Pe aceeaşi temă a organizat o expoziţie, care a avut loc la Muzeul Micul Paris, din Bucureşti.

Eugen Ciocan - fondator Muzeul Micul Paris: Încercăm să alăturăm două domenii aproape ireconciliabile: moda şi războiul. Sper că este o alăturare suficient de dramaturgică, care împinge dramaturgic lucrurile, faptul că viaţa, într-un fel, merge mai departe dincolo de toate ororile şi de toate tragediile acestui pământ, este un mesaj încurajator.

În perioada războiului, femeile au luat locul bărbaţilor în fabrici, dar le-au adoptat şi ţinutele. Au fost introduşi în garderoba feminină pantalonii, dar şi diverse piese de influenţă militară, cum ar fi pălăriile sau taiorul cu buzunare mari.

Tot în acea perioadă a existat şi o modă patriotică. Astfel că Raluca Partenie a introdus în expoziţia sa şi câteva ii cu tricolor ascuns. Unele dintre acestea s-au păstrat până în zilele noastre.

Eugen Ciocan - fondator Muzeul Micul Paris: Mie mi se pare foarte curajos gestul Ralucăi Partenie de a plasa ia în chestiunea modei. Poate la vremea aceea, cei care rezistau prin ie, adică prin cusăturile, prin plasarea tricolorului în pliurile iei, în travaliul ăsta de afirmare a identităţii, n-avea de unde să ştie că ia va deveni modă. Ia clădeşte şi face istorie, deci cred că îşi merită locul într-o expoziţie de modă.

Primul Război Mondial a schimbat lumea. Dar moda a găsit soluţii de supravieţuire. Istoria modei a continuat să se scrie, indiferent de vremuri, până în zilele noastre.

Urmăriți emisiunea „Bonton” în fiecare duminică, de la ora 17:30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri