Sari la conținut

Nou record românesc. La 12 ani, pe cel mai înalt vârf din Europa 

Brașoveanul Erik Gulacsi a reușit ascensiunea vârfului Elbrus din Munții Caucaz care are 5642 metri. Erik are doar 12 ani și a devenit astfel primul băiat din Europa care a reușit să ajungă pe acest vârf. Alpinistul a început să urce duminică la ora 2 și a ajuns în vârf după șapte ore. Traseul nu a fost unul ușor, a avut condiții de ceață și vizibilitate redusă dar și un strat de 10 cm de zăpadă.

Acesta nu este primul record stabilit de un român, anul trecut, Dor Geta Popescu, care avea pe atunci tot 12 ani, a devenit prima fată din Europa care a reușit să cucerească acest vârf.

4

Președintele Clubului Sportiv Montan Altitudine a emis un comunicat de presă prin care anunță recordul stabilit de către Erik Gulacsi: 

„La ora locală 9:10, Erik Gulacsi sportiv al federației Române de Alpinism și Escaladă, legitimat la Clubul Sportiv Montan Altitudine, a atins vârful Elbrus de 5642 m, devenind cel mai tânăr alpinist din Europa care reușește acest lucru. Ascensiunea de record a lui Erik a început la ora 2 AM de la altidudinea de 4100 m. În 7 ore proaspătul recordman european, a parcurs o diferență de nivel de 1542 m în condiții de strat de 10 cm de zăpadă proaspătă, ceață și vizibilitate foarte scăzută.

"Mă bucur că prima mea ascensiune în munți înalți a fost un succes. În urma antrenamentelor pe care le fac în Circuitul 7 Munți din Gradina Carpaților am fost motivat să încerc această ascensiune de record", declara tânărul sportiv din Brașov.

Odată cu stabilirea acestui record european de către brașoveanul Erik Gulacsi la categoria băieți, face ca ambele recorduri europene pe Elbrus să fie românești, cel feminin fiind stabilit anul trecut de către Dor Geta Popescu. Erik și Altitude Expedition Team sosește la aeroportul Otopeni miercuri la ora 13:10 cu zborul SU2034 de la Moscova.