O destinație turistică tot mai contestată: Cartierul Roșu din Amsterdam ar putea deveni doar o amintire

Data actualizării: Data publicării:
maria cartierul rosu olanda - focus

Turişti indisciplinaţi sau chiar zurbagii - o realitate de zi cu zi pentru locuitorii oraşului olandez Amsterdam. Celebrul Cartier Roşu atrage vizitatori din toată lumea şi unii interpretează atitudinile liberale ale Olandei drept o permisiune pentru un comportament lipsit de respect. Ei bine, localnicii s-au săturat de acest lucru şi cer o schimbare. Municipalitatea ameninţă că va da amenzi usturătoare pentru un comportament grosolan şi ia chiar în discuţie interzicerea activităţii prostituatelor cu sediul în centrul oraşului. Pentru femei ca Maria, aceste propuneri ar putea însemna pierderea mijlocului de trai. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În Amsterdam e ora 8:00 seara şi se deschid uşile pentru Maria. Ea lucrează ca stripteuză în unul dintre cele mai vechi cabinete cu spectacol erotic din oraş, dar nu ştie cât o va mai putea face. Amsterdamul s-a săturat de scena erotică din centrul oraşului: prea mult sex şi prea mulţi turişti. Maria nu înţelege. Ea consideră că, dimpotrivă, e unul dintre lucrurile care-i conferă Amsterdamului caracterul său unic.

„Eu cred că vin tot mai mulţi oameni. Înainte, majoritatea erau chinezi. Acum, însă, vin din toate colţurile lumii”, spune Maria.

Mii de turişti se plimbă în fiecare noapte pe străzile Cartierului Roşu, căscând gura la femeile încadrate de vitrinele luminate în stacojiu. Aproape 700 de bărbaţi şi de femei vând aici sex, non-stop. Cartierul a fost înfiinţat acum câteva secole, ca bordel pentru marinari. Acum, atrage oameni din toată lumea. Şi acest lucru a devenit o problemă.

Turiști necivilizați. Riveranii s-au săturat să facă curățenie după ei

Fiecare dimineaţă te întâmpină cu un astfel de peisaj: gunoaie peste tot. Riveranii s-au săturat să facă curăţenie după turişti. Unul dintre aceştia e Oscar Bourier. El e artist şi locuieşte aici de 22 de ani. Acum, însă, s-a săturat.

„Unii dintre localnici trebuie să-şi spele uşile în fiecare zi pentru că oamenii fac pipi pe ele. Acolo, de exemplu, o doamnă are o cameră la demisol. Acolo, oamenii fac treaba mare. Bine? Pe canale, există, de asemenea, demisoluri. Oamenii nu te văd. Şi unii fac treaba mare între maşini”, povestește Oscar Bourier.

Tot mai mulţi localnici iau poziţie împotriva acestui lucru. Oscar Bourier ne prezintă campania „Eu locuiesc aici”, o iniţiativă pornită de la el şi vecinii lui. E un apel direct la turişti să-şi supravegheze purtările când vin aici.

Consiliul districtual plăteşte pentru aceste afişe - dar riveranii tot sunt de părere că oraşul i-a abandonat.

„Când mă uit pe geam, la 4:00 dimineaţa, văd drogaţi mergând pe stradă sau oameni beţi. Şi nimeni din partea autorităţilor, nimeni de la Consiliu, şi nici picior de poliţist”, spune Oscar Bourier.

Primăria vrea să mute Cartierul Roșu la periferie

Soţia lui Oscar, Yet, ne arată priveliştea de la geamul apartamentului ei, din mijlocul acestui cartier. Ea n-are mari speranţe de la planurile municipalităţii de a muta prostituţia la periferie. Pentru declinul catastrofal al cartierului ea dă vina pe falsul „marketing” al municipalităţii şi pe un aflux de prăvălii ieftine.

 

„Dacă vrei ca acest cartier să fie mai liniştit, e foarte important să faci ceva legat de numărul enorm de pub-uri şi să faci loc unor prăvălii mici, care-şi pot pune o amprentă frumoasă. Pentru că atunci oamenii ar vedea adevăratul cartier care e aici”, spune Yet Ten Hoorn, de la Fundația „De Goede Zaak, Amsterdam”.

Salomé are o prăvălie în inima Cartierului Roşu, unde vinde ciocolată de casă, „fair-trade”. Ei îi place să le aibă pe prostituate drept vecine. În spatele prăvăliei, desfăşoară un proiect artistic.

Ea spune că turiştii ar trebui să arate respect pentru prostituate şi consideră că încercările municipalităţii de a le muta pe acestea la periferie e o politică greşită.

„Sper, adesea, că se va schimba comportamentul vizitatorilor. Deoarece ar fi păcat să se mute de aici întreaga afacere a prostituţiei doar fiindcă oamenii nu mai ştiu să se poarte”, spune Salome.

Care este elementul culpabil pentru toată această situaţie neplăcută? Prea mulţi turişti sau prea multe prostituate? Municipalitatea nu vrea să comenteze asupra planurilor sale de a muta Cartierul Roşu şi respinge cererea reporterului pentru un interviu.

Lucrătorii sexuali se tem de periferie

Pe Cor van Dijk nu-l miră acest lucru. El administrează toate cluburile erotice din cartier. Spune că oraşul a mai încercat şi în trecut să le reducă numărul - dar mereu în zadar.

 

„Ce s-a schimbat e faptul că acum e mai puţin loc. Municipalitatea a închis multe dintre vitrinele bordelurilor. Deci acum totul e concentrat pe acest canal, pe care ne aflăm, şi pe câteva străduţe laterale. Cartierul era mai mare şi vizitatorii se puteau împrăştia în toate direcţiile, în această zonă”, spune Cor van Dijk, de la Asociaţia antreprenorilor din Cartierul Roşu

Maria e foarte conştientă de pericolele strămutării pe străzile de la periferia oraşului.

„Pentru mine, lucrul cel mai important e să fiu protejată. Pentru că, uneori, într-un astfel de loc, oamenii cred că pot face orice vor. Deci, dacă suntem mutate la periferie, va fi mai puţină protecţie pentru noi, mai ales pentru fete”, spune dansatoarea.

Amsterdam e un oraş prins între o tradiţie mândră şi decădere morală - dar tot se aşteaptă să primească un număr record de 25 de milioane de turişti anul viitor.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri