(P) Este cafeaua sănătoasă și câte căni de cafea ar trebui să consumăm într-o zi?

Data publicării:
digi24.ro_fahmi-fakhrudin-nzyzAUsbV0M-unsplash

Cafeaua este, după apă, cea mai consumată băutură din lume. Poate că acesta este motivul pentru care cafeaua și posibilele ei efecte asupra sănătății - atât pozitive, cât și negative-, sunt în mod constant cercetate și studiate. Așa cum se întâmplă de obicei în aceste cazuri, cel mai rău lucru pentru consumatorii obișnuiți este natura schimbătoare a mesajului, două realități opuse coexistă pe aceeași linie spațiu-timp; primul încurajând consumul de cafea pentru că ar fi sănătos, iar celălalt incriminându-l. Să vedem ce știe știința despre aceasta și dacă merită să investești într-un aparat cafea.

Cafeaua, sănătatea și știința

Începând cu anii '70, cafeaua a fost clar penalizată în ceea ce privește relația sa cu sănătatea, mai ales atunci când, începând cu anii '70, consumul său a fost asociat cu accidentele cardiovasculare, în special din cauza capacității sale de a crește tensiunea arterială. A avea un aparat cafea nu părea o idee bună atunci. Cu toate acestea, această perspectivă, pe lângă faptul că este limitată în ceea ce privește cofeina, este nedreaptă, deoarece nu ia în considerare efectul total al consumului regulat al acesteia pe baza altor substanțe care pot avea un efect asupra sănătății. Este vorba de compuși fenolici, diterpeni și așa mai departe, până la un total de peste 1.000 de componente.

În ceea ce privește partea pozitivă, cofeina a fost raportată ca având o serie de proprietăți care variază în funcție de cantitatea sa, adică de doză. Efectul său cel mai proeminent și dovedit este acela de a stimula sistemul nervos central, crescând vigilența și agitația. Dar, în același timp, relaxează și mușchii netezi, stimulează mușchiul cardiac, diureza și pare a fi utilă în tratamentul unor tipuri de dureri de cap. Au fost observate, de asemenea, unele efecte intracelulare, cum ar fi capacitatea sa de a inhiba anumite enzime și de a modula metabolismul celular al calciului.

Pe lângă cofeină, cafeaua este cunoscută și pentru numeroasele sale substanțe fenolice. Printre aceștia se numără acizii cafeoilchinici, dintre care cel mai cunoscut membru este acidul clorogenic, care a fost asociat în unele studii cu o anumită capacitate de inhibare a cancerului. Dar, ca și în cazul cafeinei, prezența acesteia va depinde și de numeroșii factori menționați mai sus: originea cafelei, prelucrarea și prepararea acesteia.

Astfel, fie că se datorează cofeinei sau prezenței altor substanțe, consumul de cafea a fost asociat cu o probabilă reducere a riscului de apariție a diferitelor patologii, printre care: diabetul de tip 2, ciroza, cancerul hepatic, calculii biliari, bolile de inimă și boala Parkinson.

Dar, în ultima vreme, cafeaua a fost, de asemenea, asociată negativ cu sănătatea din alte motive. În principal, pentru că este adesea însoțită de consumul de zahăr adăugat - de care nu avem nevoie - în produsele de patiserie și cofetărie. De asemenea, nu este clar dacă, în cazul femeilor însărcinate, cofeina poate afecta greutatea nou-născuților.

Câte căni de cafea ar trebui să consumăm într-o zi?

Consensul general pare să fie că trei până la patru căni pe zi este cantitatea potrivită de cafea de băut, sau cel puțin cantitatea maximă pe care ar trebui să o consumi într-o perioadă de 24 de ore. Ceea ce contează este și când îți bei cafeaua. Este bine să ai un aparat cafea în casă pentru a o putea consuma dimineața.

Presupunând că doriți orice șansă de a adormi la timp, ar trebui să evitați un aparat cafea în orele înainte de culcare. Cofeina are un timp de înjumătățire biologic de șapte până la nouă ore, ceea ce înseamnă că cafeaua pe care o bei dimineața nu va mai avea efect noaptea. Cu toate acestea, orice cofeină pe care o bei mai târziu în timpul zilei va îngreuna să adormi.

Deoarece oamenii reacționează diferit la cofeină, cantitatea pe care ar trebui să o consumați depinde și de factori personali. Este vital să acordați atenție modului în care vă simțiți și cum vă performați, ajustându-vă aportul în consecință. De exemplu, dacă vă simțiți anxios, nervos sau aveți probleme cu somnul, poate fi necesar să reduceți consumul de cafea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri