(P) Un ghid pentru începători în materie de prosecco

Data actualizării: Data publicării:
digi24-prosecco-720p-alasdair-elmes-ULHxWq8reao-unsplash

Șampania este o băutură grozavă, dar prețul o face mai potrivită pentru ocazii sau pentru sărbători. Dar dacă nu ai motive de sărbătoare și vrei doar să te bucuri de un pic de bule? Ei bine, aici intervine prosecco.

Această băutură clasică italiană este adesea cam la jumătate din prețul șampaniei și la fel de bună. Totuși, nu lăsa prețul mic să te păcălească. În ciuda accesibilității sale, prosecco este departe de „șampania săracului”.

De unde vine prosseco?

Prosecco provine din regiunea Veneto din Italia, care se află la câteva zeci de kilometrinord de Veneția. Conform legislației UE, vinul poate fi etichetat ca prosecco numai dacă este produs în această regiune.

Din ce struguri este produs prosecco?

Prosecco este fabricat din struguri Glera, care produc o aromă relativ neutră, potrivită vinurilor spumante. Până în 2009, strugurii Glera erau cunoscuți sub denumirea de struguri prosecco și deseori sunt numiți astfel și în ziua de astăzi.

Diferența dintre prosecco și șampanie

În timp ce atât prosecco, cât și șampanie sunt vinuri spumante, există încă o serie de diferențe cheie între ele. Cea mai evidentă diferență, desigur, este că prosecco este italian, în timp ce șampania este franceză. Prosecco este, de asemenea, fabricat din struguri diferiți. În cele din urmă, deși ambele metode de producție au anumite aspecte în comun, procesul de producție al prosecco este mai rapid, mai ieftin și folosește tehnologii și procedee mai moderne ca cele utilizate în producția de șampanie. Spre deosebire de șampanie, care este fermentată în sticlă, prosecco este produs folosind metoda Tank. Odată ce zahărul și drojdia au fost amestecate cu vinul, vinul este depozitat în rezervoare mari pentru procesul de fermentare. Ca urmare, prosecco tinde să aibă un gust mai puțin spumos decât șampania.

Profil de aromă

Există un proces de clasificare foarte formalizat utilizat pentru a determina și indica calitatea sticlelor individuale de prosecco. Când cumperi o sticlă de prosecco, asigură-te că verifici eticheta de pe gâtul sticlei. Aceasta va indica calitatea vinului.

Există cinci clase posibile:

Prosecco DOC: Acesta este cel mai scăzut grad și este, de asemenea, cel mai frecvent. Această clasă cuprinde toate regiunile majore de cultivare prosecco.

Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG: A doua cea mai mică notă posibilă. Aceste vinuri sunt adesea mai concentrate decât altele.

Colli Asolani DOCG: Nivelul mediu. Aceste vinuri sunt adesea de o calitate excelentă, dar încă nu sunt considerate cele mai bune.

Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG: A doua cea mai bună notă. Aceste vinuri sunt adesea produse în număr mic de podgorii mai mici.

Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG: Cel mai bun Prosecco de pe piață.

Indiferent de clasificare, anumite arome apar în aproape toate sticlele de prosecco. Prosecco este mai fructos decât șampania și chiar și cele mai uscate sticle pot avea gust dulce. Așteaptă-te la o aromă de drojdie mai puțin pronunțată decât ai găsi în vinurile spumante produse prin procedeul tradițional.

Aromele principale găsite în prosecco sunt mere, pepeni, pere, caprifoi și, în unele cazuri, smântână. Nu este neobișnuit să simți chiar și arome tropicale în unele sticle de prosecco.

Combinații cu alimente

Prosecco funcționează bine ca aperitiv; cu toate acestea, este și suficient de versatil pentru a fi servit cu mâncare. De fapt, s-ar putea argumenta că este un tovarăș de mâncare mai bun decât șampania. Dulceața inerentă a prosecco îl face o combinație ideală cu mâncăruri picante, cum ar fi curry indian și thailandez. De asemenea, se asortează bine cu notele dulci și acre găsite în bucătăria asiatică. Prosecco se împerechează bine cu pește, crustacee, pui și alte păsări de curte, dar nu este un excelent însoțitor al cărnii mai bogate.

Prosecco îngrașă?

Un pahar de prosecco conține aproximativ 1g de zahăr și 80 de calorii. Având în vedere că un pahar de vin alb sau roșu conține în jur de 160 de calorii, o halbă de bere 180 și o halbă de cidru 210, prosecco este o băutură relativ scăzută în calorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri