Sari la conținut

Povestea cardiologului care trăiește cu boala Parkinson de 27 de ani

Acceptarea bolii este primul pas către vindecarea sau către încetinirea evoluției. O spun specialiștii, o dovedesc și bolnavii. Cunoaștem chiar acum povestea medicului Dan Farcaș, un om care nu s-a resemnat când a aflat că suferă de Parkinson. A înțeles că atitudinea în fața bolii este cea care separă învingătorii de învinși.

Cardiologul Dan Fărcaş din Târgu Mureș a fost diagnosticat în urmă cu 27 de ani cu boala Parkinson. Era student la medicină şi visa să aibă o carieră de succes.

„În anul IV, la 23 de ani să te trezeşti în faţa unei dizabilităţi, mi-am dat seama că voi defila cu ea până la capătul vieţii”, afirmă Dan Fărcaş, medic cardiolog.

„Atunci când o persoană primeşte diagnosticul unei boli incurabile îşi pierde libertatea psihologică îşi pierde autenticitatea - ne referim aici la capacitatea de a şi face un program, la a nu depinde de ceilalţi, de a se bucura de sănătate, de a şi îndeplini dorinţele şi de a fi de folos celor dragi”, spune Monica Burcea, psihoterapeut.

Boala, cunoscută în special ca suferinţa bătrâneţii, i-a afectat medicului viaţa pe toate planurile. A trecut de la şoc şi negare la revoltă şi chiar depresie.

„Oamenii reacţionează diferit în funcţie de personalitate şi de momentul în care află că au o boală, însă din punct de vedere psihologic există 5 etape. În cea de-a patra fază apare depresia. Persoana îşi dă seama că viaţa nu va mai fi aşa cum a fost până la momentul respectiv şi cumva se resemnează, se întristează şi se resemnează”, precizează Monica Burcea, psihoterapeut.

Abia apoi apare acceptarea. Cheia succesului în orice tratament este ca persoana bolnavă să nu renunţe la luptă şi să încerce să îşi vadă mai departe de viaţă la fel ca un om sănătos.

Acceptare înseamnă: da! Dan Fărcaş are un mers mai ciudat! Dan Fărcaş are nişte limite fizice de care sunt conştient. Am refuzat ideea de handicap întotdeauna am fost convins că este o portiţă pe care o voi găsi şi o voi deschide”, adaugă medicul cardiolog.

„Acceptând şi obişnuindu-ne cu situaţia învăţăm treptat să trăim altfel. Învăţăm treptat să ne readaptăm, să ne naştem a doua oară cum s-ar spune în alte circumstanţe. În alţi parametri”, spune Monica Burcea, psihoterapeut.

Dan Fărcaş are acum 49 de ani. Cu răbdare şi perseverenţă, medicul a terminat facultatea de medicină, este căutat de pacienţi din toată ţara, ţine conferinţe, conduce maşina, face exerciţii de recuperare medicală şi scrie cărţi. Vrea ca prin povestea lui să îi ajute şi pe alţii.

Se poate trăi o viaţă fantastic de frumoasă şi cu boala Parkinson. Dacă priveşti relaţia ca pe o negociere, ai toate şansele să ai o viaţă lungă şi frumoasă”, afirmă Dan Fărcaş, medic cardiolog.