Recomandările psihologilor pentru a scăpa de depresia de sărbatori

craciun mall
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Urarea „Sărbători fericite” este una dintre cele mai obișnuite pe care le auzim sau le facem înainte de Crăciun sau în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Cât de fericite sunt însă de obicei sărbătorile și ce anume influențează modul în care ne simțim în aceste zile speciale alături de cei apropiați? Ce putem face pentru a avea sărbători cât mai liniștite cu putință sau pentru a trece prin această perioadă fără a deveni mai obosiți și mai stresați decât înainte? Sunt câteva dintre întrebările la care au încercat să răspundă psihologii, în încercarea de a le oferi celor care se tem de stresul și de depresia din sezonul sărbătorilor câteva recomandări care să-i ajute să-și mențină echilibrul emoțional într-una dintre cele mai agitate perioade ale anului.

craciun mall
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Un studiu sociologic publicat de directmatin.fr arată că, dacă opt francezi din zece consideră Crăciunul un moment de bucurie și distracție împreună cu alții, pentru mulți acesta este o sursă de stres și de constrângeri, potrivi Agerpres.

Potrivit unui sondaj de pe opinie al Opinionway pentru firma de asigurări Amaguiz realizat pe un eșantion de 1.029 de persoane, 35% dintre francezi văd sărbătoarea Crăciunului ca pe o „obligație” de care se tem. Un alt studiu Yougov pentru MaReduc, pe un eșantion reprezentativ de 1.222 de de persoane, arăta, de asemenea, că 19% dintre persoanele intervievate considerau sărbătorile de la sfârșitul anului un moment stresant, solitar sau chiar deprimant.

Surse de angoasă

În rândul celor stresați de apropierea Crăciunului, sursele de angoasă sunt multiple. Cheltuielile excesive se află pe primul loc (54%), în timp ce teama de a vedea reapărând tensiuni și dispute familiale este prezentă la 34 dintre respondenții Yougov și 36% dintre cei ai Opinionway.

Printre alte motive de îngrijorare, mai mult sau mai puțin serioase, în această perioadă sunt și cele privind riscul de a lua în greutate din cauza repausului exagerat (30%), teama de a se răni deschizând stridii (10%) sau cea de un incendiu provocat de decorațiile luminoase din brad (8%).

Dincolo de angoasele pe care le provoacă perioada, unii o asimilează și cu o suită de obligații care tind să devină adevărate corvezi. Printre constrângerile cele mai frecvent menționate sunt găsirea de idei de cadouri pentru apropiați (57%), dificultatea de a aduna laolaltă întreaga familie (56%) sau obligația de a ieși mai des în oraș (47%). Pentru 45% dintre francezi, Crăciunul este chiar sinonim cu un maraton epuizant.

În ciuda tuturor acestor probleme, magia Crăciunului nu a dispărut cu totul, scrie directmatin.fr. Potrivit celor două studii citate, între 82% (OpinionWay) și 86% dintre francezi îl vor sărbători și îl consideră încă un moment care musai trebuie petrecut cu cei apropiați. În cazul a 15% dintre ei, Crăciunul este chiar o "sărbătoare care rămâne magică" și pe care o așteaptă "cu nerăbdare".

Factorii declanșatori ai depresiei

În cazul celor care însă nu sunt atât de norocoși, sărbătorile de sfârșit de an pot fi însă un motiv de stres și chiar de depresie. Potrivit psihologului Kevin Hooker, maior în cadrul bazei forțelor aeriene Edwards, din California, aceste probleme emoționale sunt de multe ori rezultatul a trei principali factori declanșatori — relațiile, situația financiară și suprasolicitarea fizică — și înțelegerea lor ne poate ajuta să plănuim anticipat cum să reducem stresul asociat cu ele.

Relațiile pot provoca agitație, conflict sau stres în orice moment al anului, dar tensiunile sunt adesea amplificate în timpul sărbătorilor. Conflictele și neînțelegerile familiale se pot intensifica, în special dacă toată lumea se va afla împreună timp de mai multe zile. Există un mare potențial pentru apariția situațiilor conflictuale când există atâtea nevoi și interese care trebuie satisfăcute. Pe de altă parte, oamenii care își petrec sărbătorile fără cei iubiți s-ar putea simți singuri și triști.

De asemenea, cheltuielile excesive de sărbători pe cadouri, călătorii, mâncare și distracție pot spori și ele stresul, în condițiile în care fiecare încearcă să se simtă bine și în același timp să se asigure, pe cât posibil, că fiecare persoană de pe lista de Crăciun este mulțumită.

Nu în ultimul rând, psihologul atrage atenția asupra gradului de solicitare fizică, întrucât succesiunea din care fac parte goana după cumpărături, participarea la petreceri și pregătirea meselor de sărbători poate fi extenuantă. Senzația de extenuare poate spori și mai mult stresul, creând un circ vicios. Exercițiul fizic și somnul, care sunt de cele mai multe antidoturi perfecte pentru stres și oboseală, ajung în această perioadă pe planul doi, devenind mai puțin importante decât treburile gospodărești și ieșirile în oraș. Însă, atrage atenția maiorul Kevin Hooker, suprasolicitarea fizică, stresul, lipsa exercițiilor fizice și consumul excesiv de mâncare și băutură sunt ingrediente pentru o stare nu tocmai tonică în perioada sărbătorilor.

Recomandări pentru combaterea depresiei

Iată 12 recomandări ale acestui psiholog, publicate pe site-ul bazei aeriene Edwards din California, pentru a împiedica depresia obișnuită din perioada sărbătorilor să se transforme într-una cronică:

1. Acceptați-vă sentimentele. Înțelegeți faptul că sentimentele în sine nu sunt bune sau rele. Există o mare varietate de motive pentru care oamenii se pot simți triști sau supărați în sezonul sărbătorilor. Nu trebuie să vă forțați să fiți fericiți doar pentru că aceasta este așteptarea pe care o au ceilalți pentru perioada de sărbători. Poate fi de ajutor să acceptați pur și simplu ceea ce simțiți și să găsiți un mod sănătos să exprimați această emoție.

2. Căutați sprijin. Dacă vă simțiți izolați sau deprimați, căutați membri ai familiei și prieteni, sprijinul comunității sau pe cel religios. De aici poate veni susținerea sau compania atât de necesară în asemenea momente. De asemenea, puteți lua în considerare să vă implicați în proiecte de voluntariat. Dacă vă implicați și îi ajutați pe alții asta vă poate face să vă simțiți mai bine și, în același timp, vă lărgește cercul de cunoștințe. În același timp, este bine să căutați ajutor pentru organizarea propriilor reuniuni de Crăciun, precum și pentru pregătirea meselor festive și curățenie. Nu trebuie să le faceți pe toate singur/ă.

3. Fiți realiști. Pe măsură ce familiile se schimbă și cresc, tradițiile se schimbă și ele. În unele cazuri tradițiile pot fi menținute, dar în altele acest lucru s-ar putea dovedi imposibil. Când schimbarea pare iminentă, găsiți căi de a păstra viu spiritul vechilor tradiții. De exemplu, dacă întreaga familie nu se mai poate aduna într-un singur loc, găsiți moduri de a sărbători împreună de la distanță, prin partajarea de fotografii, schimbul de e-mailuri sau discuții prin legătură video pe internet.

4. Lăsați deoparte neînțelegerile. Încercați să acceptați membrii familiei și prietenii așa cum sunt, chiar dacă nu se ridică pe deplin la înălțimea așteptărilor pe care le aveți. Lăsați nemulțumirile pe care le aveți pentru un moment mai potrivit de discuție. În condițiile în care stresul este mare și oamenii ajung în general să facă multe lucruri pe care nu le fac în timpul anului, sărbătorile ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru a petrece "momente de calitate" alături de cei apropiați. Încercați să fiți înțelegători dacă ceilalți se supără sau sunt distrași când ceva merge rău. Șansele sunt destul de mari ca ei să resimtă stresul sărbătorilor ca și voi.

5. Întocmiți un buget și respectați-l. Înainte de a merge la cumpărături, luați o decizie privind banii pe care îi puteți cheltui pe cadouri și alte obiecte. Apoi asigurați-vă că îl respectați. Dacă nu faceți asta, este posibil să vă simțiți anxios și tensionat luni de zile după aceea din cauza faptului că vă chinuiți să vă plătiți facturile sau datoriile. Evitați să-i copleșiți pe ceilalți cu o avalanșă de cadouri în încercarea de a-i face fericiți. În multe cazuri, emoțiile pozitive generate de lucruri tangibile durează puțin. O alternativă ar fi să faceți o donație în scop caritabil sau să faceți daruri realizate acasă.

6. Faceți planuri în avans. Stabiliți anumite zile pentru cumpărături, gătit, vizitarea prietenilor sau alte activități. Gândiți-vă la meniurile pe care le veți găti de sărbători și faceți o singură deplasare pentru achiziționarea de alimente și ingrediente. Asta va face să preîntâmpinați agitația de ultim moment pentru a cumpăra ingrediente lipsă și aveți timp să faceți din nou o plăcintă dacă nu a ieșit bine de prima dată. Rezervați-vă timp suplimentar pentru călătorii pentru ca întârzierile să nu vă agraveze stresul.

7. Învățați să spuneți "nu". Credeți sau nu acest lucru, ceilalți vor înțelege dacă nu puteți participa la unele proiecte sau activități. Dacă veți spune "da" numai lucrurilor pe care doriți să le faceți, veți evita să vă simțiți copleșiți sau să aveți resentimente. Dacă nu este posibil să spuneți "nu" unui anumit lucru, încercați să scoateți o altă obligație din agendă pentru a recupera timpul pierdut. 

8. Evitați renunțarea cu totul la obiceiurile sănătoase. Nu lăsați sărbătorile să devină un "liber" la toate poftele alimentare. O anumită indulgență nu este rea, dar excesul ar putea amplifica stresul și sentimentul de vinovăție. Serviți o gustare sănătoasă înaintea petrecerilor de sărbători pentru a nu exagera apoi cu dulciurile, aperitivele sau băutura. Continuați să dormiți suficient și faceți-vă timp pentru activități fizice.

9. Luați-vă un răgaz. Petreceți fie și doar 15 minute singuri, fără a fi distrași de nimic, ar putea fi suficient pentru a vă asigura energia de care aveți nevoie pentru ceea ce trebuie să faceți. Duceți-vă într-un loc liniștit, chiar dacă este toaleta, pentru câteva momente de singurătate. Plimbați-vă după lăsarea nopții și uitați-vă la stele. Ascultați muzica ce vă liniștește. Găsiți ceva care vă limpezește mintea, vă reduce ritmul respirației și vă restabilește senzația de calm și de bunăstare.

10. Regândiți-vă „rezoluțiile” (dorințele). Pentru că rezoluțiile de Anul Nou vă pot pregăti calea pentru eșec, gândiți-vă la ceva rezonabil ce ați putea realiza. Nu luați decizia de a vă schimba complet viața pentru a compensa greșeli din trecut. Încercați, în schimb, să reveniți la rutine simple, specifice unui stil de viață sănătos. Stabiliți-vă scopuri mai bine precizate, mai mici, într-un calendar rezonabil. Alegeți rezoluțiile care vă vor ajuta să vă simțiți valoroși și vă vor aduce mai mult decât momente trecătoare de fericire.

11. Nu vă mai gândiți la perfecțiune. Emisiunile speciale de sărbători sunt pline de "happy end"-uri, dar în viața reală oamenii nu găsesc de obicei soluții perfecte la problemele pe care le au într-o oră sau două. Încercați să înțelegeți ce lucruri puteți controla și apoi să le influențați pe acelea. Nu în ultimul rând, faceți tot posibilul pentru a accepta lucrurile pe care nu le puteți controla. Acceptați că lucrurile nu vor fi perfecte și chiar așteptați-vă la asta.

Sfaturi pentru a evita depresia de sărbători

Pe lângă cei care riscă să devină depresivi din cauza stresului emoțional și suprasolicitării, există însă și persoane care sunt cu atât mai vulnerabile în această perioadă a anului, din cauza problemelor sentimentale, singurătății, situației financiare grele sau a neînțelegerilor cu familia. Pentru le oferi acestora o serie de sfaturi, site-ul australian popsugar.com.au a discutat cu Jennie Linton, manager al programului Youth Insearch.

1. Prima dintre aceste recomandări este să vă faceți un plan și să nu stați pur și simplu fără a face nimic. Este un moment bun pentru începerea unor tradiții noi și pentru a vă face amintiri noi. 

2. Faceți ceva ce vă face fericiți, dar asigurați-vă că este ceva pozitiv. Plimbarea într-un loc favorit, vizionarea filmului preferat sau prepararea mâncării favorite ar putea fi câteva variante.

3. Cereți ajutor dacă aveți nevoie de el. Nu trebuie să treceți singuri prin această perioadă a anului și puteți avea acces la consiliere psihologică.

4. Vizitați-vă prietenii. Profitați de invitația lor la masa de Crăciun sau întrebați dacă-i puteți vizita și veți avea surpriza să constatați cât de mulți oameni ar vrea să vă vadă.

5. Scrieți o scrisoare unei persoane sau unor oameni de care vă va fi dor în ziua de Crăciun și spuneți-le ce veți face în această perioadă. Chiar dacă nu trimiteți scrisoarea, este un exercițiu catartic care vă va face să vă simțiți mai bine.

6. Faceți lucruri care vă aduc aminte de momente fericite alături de oameni care nu vă vor fi alături de Crăciun — mâncați alimentele care le plac și lor, ascultați muzica favorită sau angajați-vă în acele activități pe care le făceați împreună.

7. Analizați lucrurile care vă stresează și căutați opțiuni pentru a evita acest lucru. Poate că faptul că vi se reamintește permanent că e Crăciunul nu vă face bine, așa că este mai bine să evitați magazinele. Dacă faptul că vă aflați alături de oameni care sărbătoresc Crăciunul vă face să vă simțiți singuri sau triști, plecați de la astfel de reuniuni festive.

8. Stați departe de droguri și alcool, pentru că acestea nu ajută în situații emoționale. Mai mult, ele pot duce la un comportament riscant și să amplifice tristețea sau depresia, ceea ce este ultimul lucru de care aveți nevoie. 

9. Faceți muncă voluntară în ziua de Crăciun. Mulți oameni au nevoie de ajutor în această zi și sunt multe organizații caritabile care furnizează alimente pentru oamenii nevoiași care care ar fi încântate de ajutorul vostru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate