Sari la conținut

Românca de Cartea Recordurilor. La 13 ani, se pregăteşte să urce pe Everest

La 13 ani, Dor Geta Popescu colindă lumea în lung şi-n lat. A devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat Muntele Giluwe, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania, de aproape 4400 de metri.

Tânara din Râşnov are cele mai bune rezultate în alpinismul feminin de altitudine, sub 18 ani. A stabilit opt recorduri mondiale de vârstă şi.. la anul se pregăteşte să urce pe Everest! Chiar dacă în mod normal trebuie să ai 16 ani, pentru a solicita o astfel de ascensiune.

Dor Geta Popescu doboară record după record! Ultima ascensiune, Mount Giluwe - cel mai înalt vârf vulcanic din Australia şi Oceania înseamnă şi al optulea record mondial de vârstă pentru alpinista din Râşnov. La 13 ani, reprezentanta Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă devine astfel cea mai tânără căţărătoare din lume, care încheie cu succes ascensiunea vulcanului din Republica Papua Noua Guinee.

Geta Popescu: „Am mers jumătate din drum prin junglă, apoi pe un pământ cu multă apă. Acolo plouă aproape toată ziua”.

Muntele Giluwe este unic în lume. Ca să ajungi în vârf trebuie să treci prin junglă, să îţi faci loc cu maceta printre plantele uriaşe şi să ocoleşti lacuri. Ultimii 400 de metri sunt însă cei mai frumoşi, dar şi cei mai abrupţi, stâncoşi şi solicitanţi.

Geta Popescu: „Apoi, în ziua de vârf, la fel, tot este iarba înaltă, cu multă apă, dar spre vârf este o porţiune mai abruptă, aproape de căţărat.”

Băştinaşii din Papua Noua Guinee trăiesc după reguli complet diferite de cele ale europenilor. Doar 12% dintre papuaşi locuiesc la oraşe.

Ovidiu Popescu: „Ei trăiesc în spaţiul liber, sunt culegători şi vânători. Au puţină agricultură, mai defrişează puţină pădure şi mai pun nişte straturi, ceva. Ei nu sunt foarte siguri că tu te duci pe munte, ei nu prea au perspectiva asta. Sunt convinşi că te duci să vânezi, să mănânci, să faci ceva. Şi atunci trebuie să iei câţiva din trib, îi plăteşti, urcă cu tine...”

Pentru Geta Popescu anul 2016 a fost unul de excepţie, în care a stabilit recorduri mondiale de vârstă pe Aconcagua - cel mai înalt munte din afara Asiei; Pico de Orizaba - cel mai înalt vulcan din America de Nord; Denali - gigantul Americii de Nord şi Giluwe - cel mai înalt munte din Pacific.

Geta Popescu: „Cel mai greu moment a fost în tabăra de vârf din Denali, când s-a rupt cortul. Am stat acolo o noapte şi ţin minte că bătea vântul. Eu stateam cu spatele şi mă împingea şi faceam cu tata ...ne strângeam degetele de la picioare ca să nu îngheţăm”.

Ovidiu Popescu: „A fost vreme foarte proastă, toţi coborâseră şi deja era vânt foarte puternic, ţineam cortul să nu se rupă. Şi a fost un moment de acalmie...Şi am zis, şansa de a face vârful, ori plecăm acum către vârf cu nimic în plus şi venim pe vreme proastă şi vedem ce facem mai încolo sau coborâm decent, stăm în tabăra de jos şi vedem pe urmă dacă mai urcăm. Geta a zis, vreau să facem vârful!”

În 2017, Dor Geta Popescu îşi doreşte să urce pe Cartensz Piramyd, cel mai înalt vârf din Australia şi Oceania, Vinson - cel mai înalt vârf din Antarctica, Sidley - cel mai înalt vulcan din Antarctica şi Everest, considerat acoperişul lumii. Dacă va reuşi să ajungă pe Everest, Geta Popescu ar deveni prima alpinistă din România care ar escalada vârful.

Geta Popescu: „Vreau să fac în aprilie Everestul. Asta dacă obţin aprobare”.

Ovidiu Popescu: „Pentru Everest, vârsta minimă este de 16 ani şi pe partea chineză şi pe partea nepaleză. Şi acum aşteptăm o aprobare de la guvernul nepalez”.

Dincolo de aprobările pe care trebuie să le obţină, puştoaica din Râşnov mai are de rezolvat o problemă, cea a banilor.

Geta Popescu: „(...) pentru Everest ne trebuie 60.000 de euro”.

Planurile Getei pentru 2017 sunt îndrăzneţe, dacă ţinem cont că pe lângă Everest, vârfurile din Antarctica sunt considerate printre cele mai grele din lume!

Geta Popescu: „Ultima expediţie este în Antarctica cu cel mai înalt munte şi cel mai înalt vulcan”.

Ovidiu Popescu: „Este stâncă, în ziua de vârf se merge doar pe stâncă. E o diferenţă de nivel de 1200 de metri care se face numai prin căţărare, sunt nişte văi care sunt trecute cu tiroliana. Tiroliana ascendentă, nu de-asta de ne dăm noi la vale. Şi de regulă şi acolo e umezeală, poate ploua, chiar ninge”.

Deşi despre Geta Popescu se vorbeşte la superlativ în toată lumea, mulţi dintre cei care o cunosc pe deţinătoarea celor opt recorduri mondiale au o cu totul altă părere.

Geta Popescu: „Mă simt în primul rând specială, stiu că fac ceva ieşit din comun şi deosebit şi sunt fericită când mă uit, văd priveliştea peste tot numai munţi. Colegii de clasă nu înţeleg ceea ce fac. Ei zic că nu fac nimic deosebit (...) Majoritatea copiilor în ziua de azi stau pe tabletă, pe Facebook, nu prea fac sport. Şi mă bucur foarte mult când văd un copil pasionat. Îl încurajez să meargă mai departe”.

Până în momentul de faţă doar opt căţărători au încheiat cu succes ascensiunile pe cei mai înalţi munţi şi vulcani ai planetei. Dar nicio alpinistă! Aşa că Geta se încăpăţânează să rămână în vârf.