Sfârșit de săptămână în București: concerte, mâncare și proiecții video

Data actualizării: Data publicării:
fb street food

Vineri, 9 septembrie, începe Bucharest Music Film Festival (BMFF), unul dintre evenimentele cu tradiție organizate de Primăria Municipiului București prin ARCUB, care în acest an se va auzi, între 9 și 18 septembrie, în Piața Universității.

fb street food

FOTO: Bucharest Street Food / Facebook

iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari spectacole multimedia 3D de video mapping din lume, organizat de Primăria Municipiului București prin creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție, începe vineri, 9 septembrie, cu o serie de evenimente unice, care vor transforma Bucureștiul în capitala artelor vizuale, informează un comunicat al PMB, potrivit Agerpres.

Evenimentele ce compun cea de-a treia ediție a festivalului se vor desfășura în mai multe locuri din Capitală. Debutul va avea loc vineri cu un video mapping realizat de Motionlab, pe fațada Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în Piața 21 Decembrie 1989, urmat de un teasing party la Club Expirat, unde vor fi proiectate elemente vizuale din identitatea iMapp Bucharest.

O săptămână mai târziu, în 16 septembrie, sărbătoarea artelor vizuale va continua cu un video mapping realizat de Les Ateliers Nomad, tot pe fațada Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, urmat de cel de-al doilea teasing party la Club Control.

Potrivit comunicatului, punctul culminant va fi atins în data de 24 septembrie, în Piața Constituției, unde peste 104 proiectoare vor cuceri cei 20.000 de metri pătrați ai suprafeței de proiecție, schimbând, pentru o seară, fațada celei mai mari clădiri administrative din Europa, Palatul Parlamentului.

Începând cu ora 22.30, echipele finaliste din Muntenegru, Spania, Turcia, România, Rusia și Ungaria își vor prezenta lucrările, câștigătorul competiției fiind desemnat de un juriu format din personalități marcante din industria audiovizuală: directorul Festivalului Signal din Praga, Martin Po?ta, directorul artistic al Festivalului Mapping din Geneva, Ana Ascencio, directorul Festivalului Light din Gent, Kaat Heirbrant, directorul artistic al Festivalului Lux din Helsinki, Ilkka Paloniemi, și fondatorul, organizatorul și directorul creativ al Festival of Lights din Berlin, Birgit Zander.

Spectacolul va debuta cu un concert susținut de artista Roisin Murphy, un nume sonor al muzicii electro pop. În deschidere, de la ora 19.00, vor performa Golan & Orchestra, care vor prezenta un proiect inedit ce armonizează muzica electronică, vocea și instrumentele live.

Mai multe detalii pot fi găsite pe www.creart.ro/eveniment/imapp-bucharest-2016/ .

Vineri, 9 septembrie, are loc ceremonia de deschidere a Săptămânii Europene de Tango, eveniment organizat de Asociația pentru Cultură și Tango (ACT), la sediul Ministerului Tineretului și Sportului.

Săptămâna Europeană de Tango va fi organizată în premieră în România, în perioada 10 — 17 septembrie, la București și Bușteni, cântăreața argentiniană Analia Selis, muzicianul argentinian Mariano Castro (dublu nominalizat la Premiile Latin Grammy), alături de regizoarea de teatru Alice Barb fiind desemnați ambasadori ai evenimentului.

Ambasadori speciali ai Săptămânii Europene de Tango sunt și La Morocha (Alina Dumitrescu), cea care a readus tango-ul în România, și Carmen Podgorean ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Argentina și Republica Paraguay, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Agenda evenimentului propune publicului român cursuri gratuite de tango, dar și demonstrații de măiestrie oferite de maeștri și instructori de tango de nivel internațional, proiecții de film și evenimente culturale, concerte, sesiuni informative și expoziții.

Printre evenimente care vor avea loc la București se numără: un seminar internațional destinat profesorilor de tango/ dans din Europa, pe 10 septembrie, la Institutul Cervantes; proiecția filmului „Norma”, dedicat dansatoarei-fenomen nonagenare din Argentina, care va avea loc pe 12 septembrie, la Institutul Cervantes; o zi a Porților Deschise în care Școlile de tango din România, partenere în proiect, vor oferi cursuri gratuite de tango; evenimente în aer liber cu demonstrații de tango, printre care o demonstrație outdoor la Casa Artelor, pe 10 septembrie; o gală specială de Tango la Palatul Bragadiru, pe 11 septembrie, orele 19.00-20.00, cu intrare gratuită; expoziția în aer liber „Istoria tango-ului” de la Casa Artelor.

Intrarea este liberă la evenimentele dedicate publicului larg și contra cost la workshop-urile și demonstrațiile de măiestrie oferite de personalitățile invitate.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, organizează în perioada 10 — 11 septembrie, „Ziua Crucii. Cârstovul viilor”, eveniment cultural ce marchează conform calendarului popular viticol începutul culesului viilor la români.

Primul festival din Bucureşti dedicat street foodului aprinde cuptoarele pe 8 septembrie şi până pe 11, inclusiv, aşteaptă publicul cu mic, cu mare să savureze fel şi fel de preparate cu suflet de oraş.

O căruţă cu cârnaţi germani, frigărui de miel italiene, peşte în stil turcesc, camioane cu burgeri, butoi cu îngheţată artizanală, mâncare mexicană şi paste italieneşti vor putea fi savurate la Bucharest Street Food Festival, în perioada 8 - 11 septembrie, la Romexpo, pe aleea din faţa pavilionului Central, la primul festival dedicat „street food-ului”.

De la rulote la căruţe şi de la cele mai mari „food trucks” la biciclete, organizatorii vor face loc pentru toate gusturile, pe cei peste 11.500 metri pătraţi de alei şi gazon disponibili.

Gurmanzii pot mânca la festival burgeri, hotdogs, sandvişuri, tacos, burritos, paste, barbeques, îngheţată. Pentru cei care nu consumă carne, Bucharest Street Food Festival a pregătit şi preparate specifice pentru vegani şi vegetarieni. La fel şi o varietate de băuturi răcoritoare, alcoolice, cafea.

Potrivit News.ro, printre firmele pe care vizitatorii le vor găsi la standuri şi-au anunţat prezenţa: La Finca Alioli Van (paella & street food spaniol), Furgoneta (burgers), Peşte Pâine (sandwichuri şi street food turcesc), Arrosticini (frigărui de miel italiene), Burger Van (burgers), Camionetta (pizza în cuptor de lemne), Circus Pub Truck (burgers), Sweet.eat (Barbeque Area), Barmobil (prosecco, vin, Aperol Spritz), Voyageur Van (sandwichuri gourmet), Delicii Pe Roţi (waffles), Carnăţăria Germană (caruţa cu cârnaţi), Vatra neamului (specialităţi moldoveneşti), Butoiul cu Îngheţată (îngheţată artizanală), The Little Greenery (mâncare vegetariană şi vegană din Cluj), Castelul Brutarilor (dinnede, specialitate germană), M’Eat (big American smokehouse, briskett, coaste, pulled pork), Limonada lui Iulian (limonadă for charity), Duma's van (mexican street food), Grano (italian pasta), Sunday bagels (bagels), La nu ştiu cine (gourmet crêpes), Victoriţa Pescariţa (fish & chips & seafood), Burger mania (burgers), Cantina 9 (romanian street food).

Music line-up: Nouvelle Vague, Dub Pistols, Jaya The Cat, Ziggi Recado, Audio Bullys, Golan, Şuie Paparude, Coma, Fantome, Argatu, Fraţii Grime, Cred că sunt extraterestru, Subcarpaţi, Macanache & The Putreds, Otherside, Helen, Timpuri Noi, Gojira & Planet H, Vlad Dobrescu (DJ set).

Bucharest Music Film Festival se deschide cu cele mai fredonate piese din coloana sonoră a unor filme legendare, la ora 21.00. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, repertoriul Orchestrei Simfonice București cuprinde bucăți muzicale ale unor filme de animație, precum Tom și Jerry, coloana sonoră din Spiderman și a altor filme de acțiune sau a unor filme clasice de Hollywood, până la tema muzicală a unor filme românești pentru copii.

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, în repertoriul din prima zi a Bucharest Music Film Festival sunt incluse titluri ale unor teme muzicale din filme celebre precum Casablanca, Singing in the Rain, The Godfather, Zorba grecul sau Maria Mirabela, în interpretarea Orchestrei Simfonice București.

Sâmbătă, 10 septembrie, două dintre divele muzicii ușoare românești, Corina Chiriac și Mirabela Dauer, vor interpreta, de la ora 21.00, sub bagheta lui Ionel Tudor, șlagăre care au scris istorie.

Duminică, 11 septembrie, una dintre cele mai noi orchestre, Bucharest Symphonic Pops, renumită pentru sonoritatea modernă dată de secțiunea de ritm și big-band, urcă pe scena BMFF cu un repertoriu dedicat compozitorilor ruși. Cu solista Mădălina Pașol la pian și sub bagheta dirijorului de naționalitate rusă, Sergey Simakov, câștigătorul Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales București, ediția a VI-a, muzica lui Shostakovich și Tchaikovsky se va auzi în Piața Universității, începând cu ora 21.00, menționează site-ul citat.

Festivalul continuă și în săptămâna 12-18 septembrie, cu proiecții ale operelor Metropolitan Opera și concerte zilnice de la ora 19.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri