Sfatul psihologilor pentru a scăpa de depresia post-concediu

Data actualizării: Data publicării:
Around the Games: Day 6 - 2014 Winter Olympic Games

A trecut vara şi odată cu ea şi concediile. Dacă unii intră mai uşor în rutina mersului la serviciu, alţii au nevoie de mai mult timp pentru a se reacomoda. 35% dintre persoanele active se întorc cu greu la locul de muncă după concediu, potrivit unui studiu. Ce sfaturi au psihologii aflăm din rubrica următoare.

Apatie, tristeţe, lipsă de energie şi chiar insomnie. Asta înseamnă pentru mulţi angajaţi întoarcerea la locul de muncă, dupa vacanţă. Psihologii numesc această stare sindromul post concediu.

Pe parcusul vacanţei organismul intră cumva într-o stare de relaxare, motoarele se lasă la ralanti, iar în momentul în care ne întoarcem trebuie să preluăm sarcini care nu ne fac mereu plăcere”, afirmă Monica Burcea, psihoterapeut.

Sfatul psihologilor este ca întoarcerea din vacanţă să aibă loc cu cel puțin trei zile înainte de a reveni la serviciu. Puteţi chiar să alegeți data de începere a programului astfel încât săptămâna de lucru să fie mai scurtă. În acest fel, şi tranziţia va fi mai uşoară.

Petrecem despachetând, uitându-ne la fotografii sau admirând suvernirurile luate în vacanţă. Ne putem întâlni cu prietenii, putem vorbi despre vacanţe, despre locurile frumoase pe care le am vizitat şi astfel putem prelungi încă puţin această stare frumoasă”, spune Monica Burcea, psihoterapeut.

Specialiştii mai au o soluţie: ca să ieşiţi mai repede din starea de apatie puteţi începe să faceţi planuri pentru următorul concediu. De asemenea, dacă în timpul vacanţei aţi deprins obiceiuri bune, cum ar fi mersul pe jos ori micul dejun, este bine să le păstraţi cât mai mult timp sau chiar să devină o rutină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri