Sari la conținut

Studiu: Efectele stresulului, resimțite diferit de femei și bărbați

Activitățile zilnice pot deveni un factor perturbator pentru sănătatea mentală a unui individ. Mulți stagnează sau refuză chiar să se dezvolte pe plan profesional sau social din cauza acestei variabile universal valabile.

Stres locul de munca - Gulliver GettyImages

Stresul este unul dintre principalii inamici care intervin în procesul de cunoaștere și dezvoltare personală. Una dintre tulburările induse de acest factor este sindromul post-traumatic. Acesta afectează individul, indiferent de sex, dar efectele stresului diferă când vine vorba de gen.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Stanford au făcut un studiu conform căruia femeile și bărbații sunt afectați de stres în mod diferit. Specialiștii consideră că traumele produse la femei și bărbați ar trebui să fie tratate, de asemenea, diferit.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au folosit pentru acest studiu două grupuri de subiecți. Printre aceștia s-au numărat și pacienți complet sănătoși, pentru a pune în balanță efectele nocive ale stresului. Deviza acestui studiu a fost diferența efectelor cauzate de stres la femei și bărbați.

În urma studiului s-a constatat că o parte din creier este afectată direct de stres. Cortexul insular este o zonă complexă a creierului care controlează stările afective ale omului.

_92385378_c0249805-brain_response_to_pain-spl

Insula(Cortexul insular) reacționează diferit la stres în funcție de sexul subiectului. Acesta este mai mic la femei, pe când la bărbații afectați, acesta este mai mare. Cercetărorii susțin că aceasta ar fi diferența care ar explica dispunerea mai mare a femeilor la traume post-traumatice.

Femeile care au suferit sau suferă de sindromul post-traumatic sunt predispuse la o îmbătrânire alertă a cortexului insular.

Simptomele sindromului post-traumatic diferă în funcție de sexul subiecților.

Ce este sindromul post-traumatic?

Sindromul post-traumatic este o tulburare psihică indusă de evenimente traumatizante anterioare, cum ar fi un accident de mașină, decesul unei persoane apropiate sau nemulțumirea de sine.

Printre simptomele acestei tulburări se numără:

  • Lipsa somnului
  • Prezența coșmarurilor
  • Anxietatea
  • Alimentație precară