Tinerețe fără bătrânețe. Zonele în care trăiesc cei mai mulți centenari de pe planetă

Data publicării:
centenari

Boală, chin, spitale insalubre, singurătate. Așa arată bătrânețea în România. Există, însă, cinci zone din lume în care oamenii sunt ocoliți de bolile modernității. Ba mai mult, acolo trăiesc cei mai mulți centenari. Unde sunt aceste locuri, dar și ce obiceiuri au cei mai longevivi oameni de pe planetă, aflați duminică, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”.

Peninsula Nicoya din Costa Rica este una dintre cele cinci zone din lume, în care trăiesc cei mai mulți bătrâni care au sărit de o sută de ani. Nici nu este de mirare. Ai impresia că ai ajuns în paradis...

Ruxandra Pleșea - medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Acolo se întâlnesc principiile de dietă mediteraneană și americană. Există totuși un consum mare de porumb, ceea ce nu întâlnim în restul zonelor, există multe fructe specifice, precum papaya, peștele și lanțul trofic scurt, adică ce își cresc în grădină, asta mănâncă în acea zi.

Oamenii din Nicoya sunt ocoliți de bolile modernității. La fel se întâmplă și pe insula Okinawa din Japonia, una dintre cele mai cunoscute pentru longevitatea locuitorilor sai. In Okinawa, cel mai important secret al tinereții fără bătrânețe este așa numitul ikigai. 

Roxana Avădanei - instructor Ki-Aikido: Este un concept japonez care pe scurt s-ar traduce prin "reason for being" - motivul de a te trezi dimineața este la intersecția dintre pasiune, vocație, ceea ce îți dorești.

Ce alte obiceiuri sănătoase au locuitorii din Okinawa, dar și cei din Loma Linda, Sardinia și Ikaria, adică celelalte zone cu mulți centenari, aflați duminică, de la ora 10.30, la emisiunea "Tinerețe fără bătrânețe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri