Un britanic, la un pas de moarte din cauza „sindromului salonului de înfrumusețare”

Data publicării:
GQ Pop Up At Nordstrom Men's Shop, September 12, 2012
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Un bărbat din Marea Britanie s-a aflat la un pas de moarte după ce a suferit un accident vascular cerebral, la scurt timp după o vizită la un salon de înfrumusețare unde a beneficiat de servicii de spălat pe cap și tuns. Britanicul a dat în judecată coaforul, susținând că în timpul procedurii, gâtul său nu a fost protejat suficient, și a obținut 90.000 de lire în urma semnării unei înțelegeri pentru evitarea procesului, informează AFP citând ediția de luni din The Times.

GQ Pop Up At Nordstrom Men's Shop, September 12, 2012
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Dave Tyler, în vârstă de 45 de ani, din Brighton (sud), a apelat în 2011 la serviciile unui salon de înfrumusețare local, iar la două zile după aceea s-a prăbușit în timpul unei ședințe. El a fost transportat de urgență la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirugie din Londra unde a fost întrebat dacă se tunsese recent, potrivit Agerpres.

Potrivit medicilor, britanicul a suferit din cauza fenomenului numit „sindrom al salonului de înfrumusețare” care se manifestă în urma întinderii excesive a gâtului și a aplecării capului prea mult către spate, în vasul pentru spălat, fapt ce exercită o presiune prea mare asupra unei artere, întrerupând astfel oxigenarea creierului. Acest lucru ar fi provocat formarea unui cheag care a condus la atacul cerebral suferit de Tyler.

Deși se manifestă rar, acest sindrom este studiat de oamenii de știință, iar cazurile care apar sunt raportate în publicațiile de specialitate de mai bine de un deceniu, arată cotidianul britanic care menționează două cazuri, unul petrecut în Poole (sudul Angliei) în anul 2000 și un altul din San Diego, Statele Unite, ce a avut loc în ianuarie 2014.

În urma atacului cerebral, Dave Tyler, tată a doi copii, a petrecut trei luni în spital, iar în prezent se deplasează cu ajutorul unui baston și nu va mai putea conduce autovehicule deoarece suferă de tulburări de vedere.

„Sindromul salonului de înfrumusețare” a fost diagnosticat pentru prima dată de medici neurologi din Statele Unite după ce mai multe femei au suferit atacuri cerebrale în urma vizitelor la coafor. Pacientele s-au plâns de diverse simptome — amețeală, perturbarea echilibrului și amorțeală — după ce fluxul sângelui către creier a fost redus ca urmare a hiperextensiei gâtului spre spate, către vasul pentru spălat părul. Patru din cinci paciente au suferit atacuri cerebrale care au dus la efecte neurologice permanente, notează Daily Mail.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri