Vechile îndeletniciri recâștigă teren în fața tehnologiei

Data publicării:
indeletniciri lut

Forfotă mare în jurul unei case din paie şi lut din comuna Paleu. Zeci de copii lucrează de dimineață până seara. Au fost fascinaţi de conturul pe care îl dau locuinţei, cu ajutorul lutului. Şi-au luat rolul în serios şi vor să ducă treaba la bun sfârşit.

„Am șters casa prima oară, după aceea am luat pensula și am udat-o și după aceea am pus argilă pe casă.”

Copiii sunt ajutați de opt voluntari din Spania și Italia, și ei la prima experiență de acest fel.

Ana Laura Perez Alvarez, voluntar din Spania: „(Copiii - n.r.) sunt obișnuiți doar cu orașul, nu respiră aer curat și trebuie să îi punem într-un alt spațiu în care să se bucure de natură și să construiască, să vadă cum se fac unele lucruri, decât să primească totul de-a gata.”

***

„Este mai amuzant să înveți alte chestii mai noi decât să te joci pe calculator.”

***

- Ai mai făcut așa ceva înainte?

- Nu, nu am mai făcut.

- Ce ți-a plăcut cel mai mult să faci, să construiești băncuța, să tencuiești casa...?

- Băncuța.

- De ce?

- A fost mai ușor.

Cu pricepere și îndemânare, cei mici construiesc şi un cuptor, după modelul celui în care bunicii coceau pâine.

Ciprian Ciuciu Pitz, proprietarul casei: „Sunt extraordinar de uimit de rezultatele pe care le am de pe urma copilașilor. Tencuiala arată foarte bine, casa se îmbracă din ce în ce mai bine și arată tot mai frumos și prind destul de repede copiii și e ceva instinctual.”

Marius Hărduț, coordonator: „Învățăm copiii să vadă ce înseamnă argila, cum se poate lucra, cum se făceau case din argilă sau diferite obiecte de construcție gen banca pe care o construim acolo împreună.”

Deprinderea acestei îndeletniciri milenare are loc în cadrul unei școli de vară gratuite, care se desfășoară pe toată durata vacanței. Sunt 90 de copii înscrişi şi, pentru mulţi dintre ei, este prima vacanţa la ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri