Sari la conținut

20 de pacienți la o singură toaletă. Spitalele din România nu respectă regulile de dotare sanitară

În secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, peste 100 de bolnavi împart 10 toalete aflate la capătul holului. Pereții sunt scorojoți și plini de igrasie, instalațiile - ruginite, geamurile sparte, iar ușile stau să cadă.

Pacient: „Ne urmărim unul pe altul. Când unul iese, intră celălalt”.

Singura cabină de duș aflată la etaju întâi al secției de Pneumologie are geamul spart, tocul rupt, iar rolul acestui bolovan este de-a ține fereastra închisă.

Secţia a fost renovată acum 10 ani, când fondurile au ajuns doar pentru zugrăvirea pereţilor şi schimbarea gresiei. În Ordinul numărul 914 din 26 iulie 2006 al Ministrului Sănătăţii este reglemnetat numărul obligatoriu de toalete pentru fiecare tip de salon din spitalele din România. În cazul unui salon cu cinci sau şase paturi ar trebui să existe un grup sanitar propriu.

Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara: „Ne dorim o recompartimentare conform normelor în vigoare ale Ministerului Sănătății, astfel încât fiecare salon să aibe la dispoziție grup sanitar propriu”.

Normele nu sunt respectate nici la Spitalul Municipal din Timișoara, renovat în ultimul an cu 10 milioane de euro. La secția de Chirurgie Toracică, peste 20 de pacienți folosec o singură toaletă.

Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal din Timișoara: „Noi ne străduim să fie niște toalete curate și pe fiecare secție se regăsesc grupuri sanitatare mai mici. Nu sunt pe măsura dorințelor noastre și în fiecare an s-a făcut câte ceva. Mai ales clădirea este dificil să o amenajăm.

În timp ce primăria promite că va da anul viitor bani pentru modernizare, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a avertizat conducerile spitalelor că trebuie să rezolve problemele în cel mult cinci ani.