Sari la conținut

95% dintre persoanele care ţin o dietă se îngraşă la loc

95% dintre persoanele care ţin o cură de slăbire se îngraşă la loc, spun statisticile. Cele mai predispuse sunt persoanele care ţin diete hiperproteice şi cele care mănâncă hipocaloric. Medicii spun că nu există cură de slăbire ideală, însă există un mod de a slăbi sănătos.

Partea cea mai dificilă după o dietă este menţinerea greutăţii, spun nutriţioniştii.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metablice: „Sunt persoane care sunt experte în slăbit, au un total de 60-80 de kilograme date jos prin toate dietele prin care au trecut, însă au totuşi peste 100 de kilograme în prezent.”

Dietele care funcţionează doar pe termen scurt sunt în special cele bazate pe consumul de proteine sau cele foarte restrictive, în care persoanele scad dramatic numărul caloriilor.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Bineînțeles o dietă de înfometare va genera efecte pe termen scurt, dar în mod sigur acest tip de dietă nu poate fi ţinută o periaoda foarte lungă de timp şi atunci, de îndată ce persoană revine, chiar dacă nu revine la dietă de dinainte, dar revine la o dietă ceva mai calorică, organismul, pentru că a fost foarte stresat de perioada de înfometare, are tendinţa să-şi absoarbă din alimentele pe care le primeşte şi să îşi facă depozite cumva din disperarea că nu cumva sursă asta să dispară din nou şi să fie înfometat.”

Medici numesc acest proces efectul yoyo.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „De aceea ideale sunt acele tipuri de diete care pot fi menţinute toată viaţă, deci să se recurgă la un mod de alimentaţie sănătos, iar pierderea în greutate să se facă lent în timp, adică ştiu eu, o pierdere în greutate de 4-5 kilograme pe lună e o pierdere ideală pentru o dietă şi bineînţeles dieta nu trebuie să fie restrictivă şi nu trebuie să ducă la înfometare.”

La fel de importantă înr-o dietă este şi mişcarea.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metablice: „Sunt studii care arată că, din punct de vedere al bolilor cronice, o persoană cu exces de greutate, dar care este activă fizic, este mai sănătoasă, are riscuri mai mici decât persoană slabă, dar sedentară.”

În plus, fără exerciţiu fizic, aceste persoane vor pierde nu doar grăsime, ci şi masă musculară. Iar când se vor îngraşă la loc, vor pune şi mai mult ţesut adipos că înainte. De aceea, medicii recomandă că persoanele care vor să slăbească să adopte un stil de viaţă sănătos pe termen lung.