Sari la conținut

A doua opinie medicală, o şansă în plus la viaţă

Andreea Ocak, fostă pacientă: „În urma unei consultaţii de două minute mi-a spus că trebuie să îmi taie tot sânul..”

În anul 2014, Andreea Ocak a primit un diagnostic dur pentru o tânără de doar 33 de ani: cancer mamar. Medicul chirurg la care a mers i-a recomandat să facă mastectomie.

Andreea Ocak, fostă pacientă: „Era aşa un şoc, era o tumoare destul de mică de aproape un cm. Mi-a spus că trebuie să fac chimioterapie şi înainte şi după operaţie, în total vreo opt şedinţe.”

Supărată şi copleşită de veste, tânăra nu a acceptat verdictul primului medic şi a căutat alte soluţii. A luat legătura cu mai multe clinici din Bucureşti, Iaşi şi chiar Istanbul.

Andreea Ocak, fostă pacientă: „Chiar când eram cu perfuzia în vene au început să vină rezultatele. Toţi spuneau acelaşi lucru: protocolul standard pentru tumoră la sâni nu necesită chimioterapie înainte. Se face operaţie, se vede exact despre ce e vorba şi apoi se stabileşte mai departe: este nevoie sau nu de chimioterapie? ”

Tânăra a ales să plece la Istanbul, unde a găsit o rezolvare mai simplă, ce nu a implicat mastectomia.

Astfel de situaţii pot ruina viaţa oricui şi nu sunt deloc rare. Potrivit Institutului Naţional de Diagnostic, în România unul din 10 pacienţi primeşte un diagnostic greşit.

Prof. dr. Corneliu Zeană, medic primar cardiolog: „La noi este neobişnuit în special pentru că medicul acceptă cu mare greutate a doua opinie în spitalele americane şi în spitalele din occident există medici care au o suprafaţă foarte largă ca pregătire, adică o supraspecialitate şi care sunt plătiţi nu ca să îngrijească bolnavi, ci numai pentru această a doua opinie.”

Dr. Dan Mitrea, directorul medical al unei clinici cu servicii second opinion: „La rândul lor medicii pot cere o altă opinie medicală la un coleg sau la un medic supraspecializat pe o anumită patologie dacă întâmpină dificultăţi în diagnostic sau tratament sau dacă vor o confirmare a unui caz mai dificil.”

Conf. dr. Şerban Bălănescu, medic primar cardiolog: „Eu nu mă supăr niciodată când pacientul îmi spune: domnule doctor, eu o să mă duc şi în altă parte să întreb şi mă bucur chiar, pentru că dacă sfatul e corect medical şi onest, în general pacientul se întoarce acolo unde a căpătat sfatul cel mai bun.”

Multor pacienţi le este teamă sau chiar ruşine să mai ceară o altă opinie, chiar dacă este vorba despre sănătatea lor. Puţini ştiu însă că este dreptul lor legal.

Dr. Dan Mitrea, directorul medical al unei clinici second opinion: „Oricine trebuie să îşi obţină o a doua opinie. Cine are un diagnostic grav sau mai puţin grav, dar important este pentru diagnosticele care pot să afecteze calitatea vieţii pacientului şi a familiei.”

Ana-Maria Marian, reprezentantul unei clinici cu servicii second opinion: „Sunt pacienţi care au o oarecare reticenţă în a cere second opinion, dar au pentru că nu au suficiente informaţii. Este un drept al pacientului, care trebuie respectat şi de pacient şi de medicul curant.”

Andreea Ocak, fostă pacientă: „Trebuie să fii sigur când alegi pe ce simţi. Să nu te bazezi ce spune un doctor doar pentru că e profesor universitar sau mai ştiu eu ce, să nu crezi în pronosticuri mai ai de trăit doi ani. Nu! Fiecare om e diferit şi există soluţii!”

Dr. Dan Mitrea, directorul medical al unei clinici cu servicii second opinion: „Există o mentalitate care este uşor eronată din punct de vedere al încrederii pe care o acordă medicului şi nu zic că trebuie contestat ceea ce vă recomandă, dar cred că o reconfirmare a ceea ce spune este binevenită de fiecare dată.”

Dacă în străinătate există multe clinici care oferă serviciul de second opinion, Romania este abia la început şi la acest capitol.

Ana-Maria Marian, reprezentantul unei clinici cu servicii second opinion: „Second opinion salvează vieţi şi asta spune tot. Second opinion este cel care poate da răspunsuri corecte, astfel înlătură incertitudinea şi pacientul ştie că a explorat toate alternativele şi a ales-o pe cea mai bună.”

Dr. Dan Mitrea, directorul medical al unei clinici cu servicii second opinion: „Avem situaţii în care se cere testarea genetică, avem situaţii în care teste de biologie moleculară a tratamentelor oncologice sunt necesare pentru a identifica exact agentul potrivit în efectuarea tratamentului.”

Astfel, contra cost, se face reevaluarea dosarului medical de către doctori din România şi din străinătate, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Intermedierea costă aproximativ 900 de lei.

Ana-Maria Marian, reprezentantul unei clinici cu servicii second opinion: „Pacientul vine la noi cu tot istoricul medical şi cu toată documentaţia pe care o are. Are o întâlnire cu unul dintre medicii noştri, în care i se face o evaluare complexă a situaţiei medicale de la momentul respectiv. La final propunem două instituţii medicale către care ne putem adresa. Se întocmeşte un raport şi se trimite unui medic partener al clinicii noastre. Acest medic analizează tot dosarul pacientului, istoric, documente medicale, investigaţii şi trimite un raport oficial de second opinion înapoi către noi.”

Pacienţii pot solicita a doua opinie şi în cazul serviciilor imagistice precum tomografia sau RMN-ul.

Dr. Irinel Oancea, medic primar radiolog într-o clinică cu servicii second opinion: „Medicul respectiv analizează imaginile şi elaborează un raport medical în care îşi spune părerea asupra a ceea ce se vede pe imaginile respective ajutând în elaborarea unui diagnostic cât mai corect.”

Potrivit unui studiu realizat în Olanda, serviciul de second opinion reduce riscul unei erori de diagnostic cu până la 90%.